Deense moslims bereid moordenaar Franse priester te begraven
Foto: AFP

Een groep Deense moslims zegt bereid te zijn Adel Kermiche, een van de twee moordenaars van de priester uit Rouen, te begraven. Dat hebben ze laten weten aan de imam van Rouen, die goed bevriend was met de gedode man. Franse moslims weigeren de moordenaar te begraven uit angst de islam te bezoedelen.

Het voorstel komt van Kasem Said Ahmad, de voorzitter van het Deens-Islamitisch Fonds. Hij benadrukt dat ook zij de daad van de man volledig afkeuren, omdat die haaks op de islamitische waarden staat. Toch vinden zij dat het weigeren van een begrafenis onbegrijpelijk is. Volgens het fonds heeft iedereen daar recht op. ‘Als de familie ons vraagt de begrafenis te regelen, zullen we dat doen’, klinkt hij bij Ahmad in de Deense krant Jyllands-Posten. ‘We kunnen hem begraven op de Islamitische begraafplaats Brondby.’

Het Deens-Islamitisch Fonds is met deze begrafenis niet aan zijn proefstuk toe. Eerder begroef de organisatie al Omar El-Hussein, een Palestijnse Deen, die twee aanvallen uitvoerde in Kopenhagen. Hij vermoordde toen een Deense regisseur en een jood aan de ingang van de synagoge in Kopenhagen.