Wat u moet weten over de ‘Anniversary Update’ van Windows 10
Foto: microsoft
Windows 10 bestaat één jaar en om dat te vieren kan iedere gebruiker sinds deze week gratis de Anniversary Update binnenhalen. De eerste grote update voor het besturingssysteem bevat geen schokkende vernieuwingen, maar wel een paar functies die het leven weer wat makkelijker maken. Zo ondersteunt Edge eindelijk extensies, waarmee je de browser helemaal naar je hand kan zetten.

Eerlijk gezegd hadden we je liever verteld hoe je met Windows 10 voortaan kan sms’en zonder dat je naar je smartphone hoeft te grijpen. Of hoe spraakassistent Cortana nóg slimmer is geworden en nu zelfs direct ‘aanspreekbaar’ is vanaf het vergrendelingsscherm. Jammer genoeg zijn deze features, misschien wel de twee belangrijkste (en zeker de leukste) uit de hele jubileumupdate, voor Belgische gebruikers voorlopig niet beschikbaar, wat toch een beetje een domper op de feestvreugde zet.

Ook enkele andere blikvangers zijn niet voor iedereen weggelegd. Zo vereist Windows Ink een speciale tabletpen, en heb je voor de nieuwe mogelijkheden van Windows Hello (veilig inloggen, o.a. via biometrie) een toestel met vingerafdrukscanner of ander compatibel ‘companion device’ nodig.

Webpagina’s vertalen met één klik

Wél door iedereen te gebruiken zijn de vele nieuwe functies van Microsoft Edge. Net zoals Firefox en Chrome kan deze browser nu eindelijk overweg met extensies, zodat je de functionaliteit van het programma gevoelig kan uitbreiden. Op het moment van schrijven vind je in de Windows Store al een dozijn extensies. Denk bijvoorbeeld aan LastPass om wachtwoorden voor sites te beheren, een uitbreiding die ‘muisgebaren’ (mouse gestures) toevoegt en – erg handig – Translator for Microsoft Edge: gewoon even de tekst op een webpagina selecteren, rechts klikken, Tekst vertalen aanvinken, en je krijgt het artikel in het Nederlands voorgeschoteld.

Microsoft Edge was zowat de enige browser waarin je nog geen tabbladen kon vastpinnen, een methode om je favoriete pagina’s altijd bij de hand te hebben. De jubileumupdate past daar een mouw aan, en de functie werkt op dezelfde manier als in pakweg Firefox of Chrome: klik rechts op het gewenste tabblad en kies voor Tabblad vastmaken.

De pagina wordt nu aan de linkerkant van de browser ‘vastgepind’ (met een kleiner icoon) en op de achtergrond automatisch ververst. Wanneer je de browser afsluit en weer opstart is de ‘pin’ nog steeds present. Perfect voor sites als Facebook die je sowieso elke keer weer opent.

Nog tof, als je een aanraakscherm hebt: Edge ondersteunt voortaan swipe-bewegingen, om naar de volgende en vorige pagina te ‘vegen’. Tot slot zou de browser ook zuiniger omspringen met energie, wat uiteraard goed nieuws is voor de batterij van je laptop.