“Top 8 wordt moeilijk” voor Belgisch meisjesteam turnen
Laura Waem (links) met bondscoach Yves Kieffer (rechts) Foto: BELGA

Door zich in april via het Test Event te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio heeft het Belgische meisjesteam turnen zich al verzekerd van een plaatsje in onze vaderlandse geschiedenis. Nooit eerder was een Belgisch team daartoe in staat in de op de twee na belangrijkste olympische sportdiscipline.

Van de twaalf teams die in Rio deelnemen, zullen er zich acht plaatsen voor de finale. Dat is dan ook het doel van bondscoach Yves Kieffer, de Fransman die sinds 2009 het Topsportcentrum in Gent leidt, waar zo’n 70 gymnasten trainen.

Het team bestaat uit Laura Waem, Julie Croket, Senna Deriks, Gaëlle Mys, Nina Derwael en Rune Hermans. De Belgische nummer 1, Axelle Klinckaert, moest twee weken geleden afhaken met een knieblessure. “Haar vervangster, Rune Hermans, zal de allroundcompetitie turnen. Als ze op haar normale niveau turnt, haalt ze de finale”, zegt Kieffer.

“We gaan vooral proberen een goede competitie te turnen. We zitten in de eerste ronde, vroeg in de ochtend, wat nooit gemakkelijk is. We hadden liever later aangetreden”, zegt de Parijzenaar, die het team leidt met zijn echtgenote Marjorie Heuls en met Matthieu Zimmermann.

“De top 8 halen zonder Axelle wordt moeilijk. Met haar behoorde dat zeker tot de mogelijkheden, maar zonder haar verliest het team toch 1,5 punten en dat is veel. We willen wat opschuiven in de hiërarchie, we willen graag twee meisjes in de allroundfinale (Rune Hermans en Nina Derwael) en Nina is zeer goed op de brug met ongelijke leggers. Een finaleplaats daarin zou fantastisch zijn”, klinkt het.