Oplossing kinderastma te vinden bij de Amish
Foto: EPA

Wetenschappers hebben mogelijk een oplossing gevonden om kinderastma te voorkomen: microben afkomstig van boerderijdieren dat door stof in huizen binnenkomt. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd bij de Amish in Indiana en North Dakota.

Woensdag publiceerde The New England Journal of Medicine de resultaten van het onderzoek. Sommigen opperen nu al een spray te ontwikkelen met de (inactieve) microben, zodat ook kinderen die geen contact hebben met boerderijdieren er voordeel uit kunnen halen.

Amish en Hutterieten

De basis van dit onderzoek ligt bij de Amish in Indiana en de Hutterieten in North Dakota. Amish-kinderen blijken opvallend minder kans te hebben om astma te ontwikkelen, hoewel beide gemeenschappen ongeveer dezelfde historisch-geografische achtergrond hebben: Zwitserland en Oostenrijk. Ook hebben ze min of meer dezelfde levensstijl, hetzelfde dieet, komen de kinderen weinig in contact met tabaksrook of vervuilde lucht en mogen ze geen huisdieren houden.

De wijze waarop beide groepen boeren, is wel verschillend. En net daar ligt de oplossing. Amish hebben eengezinsboerderijen, leven zonder elektriciteit en gebruiken nog paard en kar om zich te verplaatsen. De Hutterieten zijn iets moderner en hebben grote industriële en steriele gemeenschappelijke boerderijen. Dat leidt tot minder stof.

Uit het onderzoek blijkt dat de kinderen uit de Amish-gemeenschap opvallend meer neutrofielen hebben: witte bloedcellen die als paramedicus in het bloed fungeren en eigen zijn aan het immuunsysteem. Bij de Amish vernieuwden deze neutrofielen heel snel, waardoor ze amper reageerden op microben in stof. De Hutterieten hadden oudere neutrofielen, die minder snel vernieuwden en door hun ‘ouderdom’ sterker reageerden op de microben.

Hygiëne hypothese

Dit resultaat bevestigt daardoor deels de hygiëne hypothese. Volgens voorgaande onderzoeken is het toegenomen aantal kinderen met astma te wijten aan een betere hygiëne in huizen. Normaal bouwen kleine kinderen in hun eerste levensjaren een immuunsysteem op als ze in contact komen met bacteriën en microben. Tegenwoordig beschermen we onszelf echter zo goed, dat we baby’s en peuters de kans niet geven dat systeem te ontwikkelen.