Roberto Martinez heeft vanmiddag in het bondsgebouw meer tekst en uitleg gegeven bij zijn aanstelling als nieuwe bondscoach van de Rode Duivels. Het rijk van Martinez begon al met enige vertraging: de nieuwe bondscoach werd om 12u30 verwacht voor zijn officiele voorstelling, maar de persconferentie begon met een kwartier vertraging. Eerder was hij al via de achteruitgang het bondsgebouw binnengeleid, alles voor een grote show.

De als charismatisch bekendstaande Martinez opende door de aanwezige journalisten te bedanken voor hun aanwezigheid: “Dank aan jullie allemaal om hier vandaag te zijn. Ik voel me nu al welkom: ik ben nog maar drie of vier uur in Brussel maar ik kreeg op weg van de luchthaven naar hier al van iedereen felicitaties. Ik voel me nu al speciaal. (lacht) Da’s belangrijk.”

Nieuwe bondscoach Martinez spreekt: “Wat er misliep op het EK? Heb je twee uurtjes?”
Foto: Photo News

“Ik was onder indruk van het professionalisme van de Belgische voetbalbond: dat was niet wat ik verwachtte van een nationale bond. Dat versterkte mijn gevoel dat dit een grote kans was. Ik ben de bond dan ook zeer dankbaar. Ik heb natuurlijk al vaker gewerkt met Belgische spelers, en ik was al langer geïntrigeerd door het Belgische voetbal. Ik kijk er naar uit om op onze nieuwe trainingsfaciliteiten een dagelijkse cultuur te installeren waarin spelers naar hun limieten worden gepusht.”

“Wat er misliep op het EK? Heb je twee uurtjes?”

“Of er fouten zijn gemaakt op het EK in Frankrijk? Heb je twee uurtjes? (lacht) Ik ben natuurlijk een passioneel voetballiefhebber, dus heb ik alles gevolgd. Zeker de spelers die ik in mijn vorige teams had. Ik zag bij België veel fantastische spelers, maar dat maakt nog geen team. Op een groot toernooi moet je je ook af en toe kunnen aanpassen aan de tegenstander. En om uiteindelijk iets te bereiken, moet je ook weten hóé je iets wint. Dat is een proces, er is geen makkelijke manier om te winnen. Ik heb gezien dat deze ploeg groeit, maar om de rol van favoriet in te lossen moet je van het hoogste niveau zijn. Op het EK zag je zag dat de spelers bukten onder de druk van de verwachtingen van het land. Dus moeten we nu beginnen aan dat proces. We moeten met passie leren spelen, met vrijheid.”

“Waarop deze nationale ploeg dan nog kan verbeteren? Op het vlak van mentaliteit. We zullen vaak favoriet zijn, en die ingesteldheid moet je leren. De individuele spelers spelen al een belangrijke rol bij grote clubs in het buitenland, nu moeten we hen helpen leren dat ze hun voetbal samen kunnen spelen.”

Nieuwe bondscoach Martinez spreekt: “Wat er misliep op het EK? Heb je twee uurtjes?”
Martinez met bondsvoorzitter François De Keersmaecker Foto: Photo News

Heeft deze ploeg volgens Martinez dan een gebrek aan een winnaarsmentaliteit? “Néén! Het zou wel erg stom zijn als ik me zo zou presenteren. (lacht) Ik heb wel degelijk een zeer positief gevoel over deze ploeg. Ik heb natuurlijk al een band met sommige spelers. Ik beloof enkel hard werk en totale toewijding: ik zal deze job aanvatten zoals een clubtrainer het zou doen. Ik wil zo hard mogelijk werken. En de enige reden waarom je zou werken, is om te winnen. Anders verspil je je tijd. Mooi voetbal is één, maar je moet ook winnen. Ik wil een land dat trots is op de nationale ploeg.”

Realistische (?) ambities

Deze nationale ploeg krijgt al langer het label van een ‘gouden generatie’, maar won nog geen prijs. Is dat een realistische ambitie? “We moeten natuurlijk het beste uit dit team halen. De eerste stap is talent, maar als je ziet naar de individuen die we hebben: die zijn al indrukwekkend. Maar een winnend team is niet alleen talent, je moet dat talent ook synchroniseren, richting geven, mentaliteit inpompen. Ze moeten de verwachtingen van een gouden generatie met gemak leren dragen. Je ziet vaker dat als een ploeg een grote trofee pakt, vervolgens doorstoomt omdat het weet hoe het dan moet. Maar wij hebben nog geen WK of EK gewonnen. Of dat realistisch is? We moeten ervoor vechten, maar ons eerst zien te kwalificeren. Mijn aanstelling is een verse start, voor elke speler. Ik wil werken aan het best mogelijke team, aan een goede relatie met de Belgische voetbalwereld en de Belgische fans.”

Nieuwe bondscoach Martinez spreekt: “Wat er misliep op het EK? Heb je twee uurtjes?”
Foto: BELGA

Martinez staat bekend om zijn offensieve (soms naieve) stijl. Zal hij die ook aanhouden bij de Duivels? “Mijn stijl is duidelijk, en die loopt gelijk met de kwaliteiten van dit team: wij willen altijd aan de bal zijn, altijd controle hebben, altijd aanvallend spelen. Maar in het moderne voetbal moet je ook met andere tactieken om kunnen gaan, je moet ook kunnen verdedigen. Mijn concept is gebaseerd op wat je met de bal kunt doen, op scoren. De grootste werf is nu die winnende mentaliteit installeren. Spelers mogen niet bang zijn over wat de buitenwereld over hen zegt. Dit is waarschijnlijk één van de beste landenteams ter wereld, maar je moet ook met die verwachtingen om kunnen. Daar gaan we aan werken. Het moeilijkste is altijd: winnen waar dat verwacht wordt.”

“Intensiteit bij nationale ploeg even hoog als bij clubs”

Wat dan het verschil is met een job als clubtrainer? Als je bij een club een jonge speler laat openbloeien, vrees je altijd dat je hem snel kwijtspeelt. Daar moet ik hier niet bang voor zijn: deze Belgische ploeg kan op dat vlak niet beter worden. Dus zal ik gewoon kunnen focussen op het werk op het trainingsveld, op een relatie ontwikkelen met alle leeftijdsgroepen. De voorbereiding op elke wedstrijd is ook veel groter. Als clubtrainer heb je soms drie matchen per week, nu zal ik veel meer tijd hebben. Maar mijn plan is om de intensiteit en de werklast even hoog te houden bij de nationale ploeg als bij de clubs van de spelers.”

Verhuis naar Brussel

Martinez is van origine een Spanjaard die al sinds 1995 in Engeland woont en werkt. Zal hij zich ook het Belgische leven en de drie landstalen eigen maken? “Dat moet, ik moét ondergedompeld worden in de Belgische cultuur, ik krijg nu al van alle kanten informatie. Ik moet de achtergrond van mijn spelers verhuizen, daarom zal ik met mijn gezien verhuizen naar Brussel. Dat wordt in het begin niet makkelijk, maar ik ben bereid er volledig in te duiken. Drie talen? Dat zal niet makkelijk worden...” (lacht)

Nieuwe bondscoach Martinez spreekt: “Wat er misliep op het EK? Heb je twee uurtjes?”
Foto: BELGA

Kapitein Kompany?

Onder zijn voorganger Marc Wilmots was Vincent Kompany onaantastbaar als kapitein. Zal dat ook onder Martinez het geval zijn? “Het is nog veel te vroeg om daarover te spreken, ik wil eerst de spelers leren kennen. Het belangrijkste nu is om een relatie met hen op te bouwen. Daarna kunnen we stappen zetten.”

Zal hij dan al vóór de oefeninterland tegen Spanje op 1 september alle spelers ontmoet hebben? “Dat probeer ik in ieder geval. De timing is ideaal: de Belgische compeitite is al begonnen, en de Premier League begint er binnenkort ook aan. Ja, ik denk iedereen snel ontmoet te zullen hebben.”

Martinez zal herenigd worden met (ex-)Evertonspelers Romelu Lukaku, Kevin Mirallas en Marouane Fellaini. Hij liet Everton drie jaar geleden 30 miljoen Britse pond (35,5 miljoen euro) ophoesten voor de toen 20-jarige Lukaku. Sindsdien groeide de spits dankzij zijn 61 doelpunten en 22 assists uit tot een publiekslieveling bij de Toffees. "Romelu is een van de grootste talenten ter wereld. Op zijn leeftijd breekt hij al records in de Engelse Premier League", stak Martinez de loftrompet af over 'Big Rom', die een ingewikkelde verhouding heeft met de Belgische supporters. "In mijn hart wil ik hem zien ontwikkelen tot een spits van wereldklasse. Hopelijk kan ik daar als bondscoach aan meewerken." Martinez streek in juni 2013 neer bij Everton, toen de club van Mirallas en Fellaini. Martinez' voorganger David Moyes nam 'Big Fella' in september dat jaar mee naar Manchester United. Mirallas begint aan zijn vierde seizoen in Goodison Park.

Belgische voetbalwereld

Martinez zal zich laten bijstaan door zijn assistent-trainer Graeme Jones. De voormalige Britse aanvaller werkte eerder al samen met de Spanjaard bij Everton, Wigan en Swansea. "Ik neem mijn assistent-trainer mee, maar wil me daarnaast laten bijstaan door een staf die het Belgische voetbal kent. Daarvoor zal ik me informeren bij Belgische coaches om op korte termijn de best mogelijke staf te creëren." Voorlopig is het nog niet duidelijk of Vital Borkelmans, de rechterhand van ex-bondscoach Marc Wilmots, een plaats heeft in de plannen van Martinez.

Martinez stond in het recente verleden in de belangstelling van Anderlecht, maar het aanbod om de nieuwe hoofdtrainer van paars-wit te worden sloeg hij af: “Ik was wel geïntrigeerd door de interesse van Anderlecht, ik heb met hen interessante gesprekken gevoerd. Het gaf me ook een blik op het Belgische voetbal. Maar ik had het gevoel dat het voor deze club niet het juiste moment was. Maar het was wel tekenend voor mijn interesse in het Belgisch voetbal, waarin ik veel professionalisme zag.

De eerste opdracht van Martinez is de oefenwedstrijd tegen Spanje, het geboorteland van de bondscoach: “Dat is het lot. (lacht) Neen, het is een leuke bijkomstigheid, maar voetbal gaat niet over de trainer, maar over resultaat. Ik bekijk die wedstrijd meteen als een echte test.”

Bart Verhaeghe: “Nu is het aan de spelers”

Nieuwe bondscoach Martinez spreekt: “Wat er misliep op het EK? Heb je twee uurtjes?”
Vice-bondsvoorzitter Bart Verhaeghe Foto: Photo News

Voor Martinez het woord nam, gaf vice-bondsvoorzitter Bart Verhaeghe al meer uitleg bij de aanstelling van de nieuwe bondscoach: “Ik zie drie redenen om vandaag blij te zijn. Ten eerste: er waren veel kandidaten, wat wil zeggen dat we een goed en aantrekkelijk team hebben. Vervolgens: wij zijn Duitsland niet, we moeten werken met budgetbeperkingen. Er is op voorhand duidelijk gezegd: dit is ons budget, daar gaan we niet over. Dat is niet gebeurd, een tweede reden om tevreden te zijn. En ten derde: er was binnen de bond unanimiteit over het aanstellen van Roberto. Ik ben zeer blij met deze uitkomst.”

Verhaeghe had ook een boodschap voor de spelers in petto: “We geloven zeker in het gigantische potentieel van dit team, met de aanstelling van een coach die gewoon is om met dit soort spelers te spelen, maken we dat duidelijk. Maar dit is pas de eerste stap, er zijn er nog veel te gaan, en die moeten door de spelers genomen worden. Wij geloven in Roberto, iedereen gelooft in Roberto. Maar nu is het aan de spelers.”

Chris Van Puyvelde: “Professioneel, hardwerkend, duidelijk”

Nieuwe bondscoach Martinez spreekt: “Wat er misliep op het EK? Heb je twee uurtjes?”
Foto: BELGA

Vervolgens nam ook technisch directeur Chris Van Puyvelde het woord met lovende woorden voor zijn nieuwe bondscoach: “Toen ik vanochtend op het vliegtuig naar Glasgow zat om de coach te ontmoeten, vroeg ik me af: wie werkt er al zeven jaar in de Premier League? Iedereen weet dat dat dat één van de beste competities ter wereld is. Niet alleen omwille van het geld dat erin omgaat. Je ziet de Premier League overal ter wereld. Wel: deze man werkt al zeven jaar in de Premier League. Niet altijd in de beste omstandigheden, maar hij deed altijd zijn job. Ik heb ook rondgebeld naar mensen uit het milieu, en ik kreeg altijd te horen: professioneel, hardwerkend, duidelijk. We hebben dus niet alleen maar een procedure gevolgd, maar ook goede signalen opgevangen uit Engeland. Dat was misschien wel belangrijkste aspect.”

“Het gaat hier om iemand die uit Spanje komt en het Spaanse voetbal dus kent. Die vervolgens geconfronteerd wordt met de passie in het Engels voetbal. Dan weet je: die twee dingen samen, dat wordt iets fantastisch. Roberto staat ook bekend als iemand die heel individueel werkt met spelers. Daarom wil hij ook in België komen wonen, hij wil het Belgisch voetbal aanvoelen, hij wil van gedachten wisselen met Belgische coaches.”

“We vroegen ook tactische flexibiliteit, en daarop antwoordde Martinez: ‘Weet je, in Engeland heb je soms elke drie dagen een andere tegenstander met andere tactiek en moet je je aanpassen. Waarom konden wij dat dan niet met deze nationale ploeg? We hebben zoveel kwaliteit, dan ben ik zeker dat ik fantastische resultaten kan neerzetten. We zijn erg trots en erg blij om Roberto bij ons te hebben.”