Telemarketeers respecteren bel-me-niet-meer-lijst niet
Foto: rr

De kleine helft van de telemarketingbedrijven die in ons land actief zijn bellen toch naar consumenten die zich hadden geregistreerd op een officiële lijst om geen telefoontjes te krijgen.

Tussen 1 oktober 2015 en 29 april 2016 voerde de Economische Inspectie een onderzoek naar 70 ondernemingen die actief zijn in de telemarketing. Dat meldt federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V).

In totaal werden 1.470.368 oproepen van die ondernemingen gescreend om na te gaan of er geen mensen werden opgebeld die zich op de bel-me-niet-meer-lijst hadden ingeschreven. De resultaten zijn slecht: 28 ondernemingen, of 40 procent van het totaal aantal gecontroleerde telemarketeers, zijn in overtreding.

‘Overtreders aanpakken’

Minister Peeters is niet tevreden. ‘De bel-me-niet-meer lijst is een bijzonder groot succes. Er zijn al bijna 1 miljoen telefoonnummers geregistreerd van mensen die niet meer willen gestoord worden door telemarketeers. Dit onderzoek toont aan dat een aantal van die bedrijven hardleers zijn. Overtreders zullen worden aangepakt. Zo hebben 22 ondernemingen een administratieve boete gekregen en voor één bedrijf hebben we zelfs een procedure opgestart om hun activiteiten te staken.’