De Bank of England neemt drastische maatregelen om de impact van de Brexit te beperken. Zo verlaagt de bank haar belangrijkste rentetarief en gaat ze extra geld in de economie pompen. Het gaat om de eerste renteverlaging sinds 2009.

In juni stemden de Britten om de Europese Unie te verlaten, met grote politieke en economische onzekerheid als gevolg.

De Britse centrale bank heeft nu haar groeiverwachting voor 2017 bijgesteld. In mei ging ze nog uit van een groei van 2,3 procent. Nu is dat nog maar 0,8 procent. Tegelijkertijd neemt ze ook ingrijpende maatregelen om de impact van de Brexit te verzachten.

Zo wordt de rente van 0,5 procent naar 0,25 procent verlaagd en gaat de bank proberen 60 miljard pond in de economie te pompen. Met vers gedrukt geld gaat ze staats- en bedrijfsobligaties opkopen.

Laagste niveau

Verwacht werd dat de rente midden juli al zou verlaagd worden. Toen hield de Britse centrale bank de boot nog af, omdat de markten volgens haar ‘goed gefunctioneerd’ hadden na het referendum. Het Britse pond maakte sindsdien evenwel een forse val ten opzichte van de dollar.

Volgens Koen De Leus, senior economist bij KBC, ligt de Britse rente vandaag op het laagste niveau sinds 1694. ‘Tot de financiële crisis in 2009 daalde de rente nooit onder de 2 procent’, zegt hij.

Recessie

Sommige economen zien de beleidsrente in de volgende maanden zelfs naar 0,1 procent zakken. Maar zo bont als de ECB of de Bank of Japan gaat Engeland het volgens de econoom waarschijnlijk niet maken: ‘een negatieve rente ligt (nog) niet in het verschiet’.

De Britten lijken volgens De Leus af te stevenen op een recessie. Maar die zal volgens De Leus vermoedelijk van korte duur zal zijn. ‘Maar zolang er geen duidelijkheid is over de nieuwe handelsrelaties met de Europese Unie, zal de heropleving ook alles behalve explosief zijn.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig