‘Banken betalen voor faillissement Optima’
Foto: BELGA

De vergoeding van de gedupeerde klanten van de failliete Optima Bank is eigenlijk gefinancierd door de banken zelf. Het depositogarantiefonds wordt volledig gespijsd met geld van de banken, benadrukt Febelfin-voorzitter Michel Vermaerke.

Sinds 2007 hebben de Belgische banken via heffingen al bijna 3 miljard euro in het depositogarantiefonds gestort, zegt Vermaerke. Dat depositogarantiefonds garandeert het spaargeld van elke Belg tot 100.000 euro. De jaarlijkse bijdrage van de bankensector is inmiddels opgelopen tot 285 à 300 miljoen euro.

‘Banken betalen voor faillissement Optima’
Michel Vermaerke (Febelfin). Foto: Jimmy Kets

Vanmorgen schreef De Tijd dat het faillissement van Optima Bank de Belgische staat 50 miljoen euro kan kosten. Dat is namelijk het bedrag dat naar verwachting zal worden uitbetaald aan de gedupeerde klanten. Voorlopig ontvingen 1.199 klanten als 39,5 miljoen euro van de depositogarantiefonds.

‘Technisch gezien is dat niet verkeerd. Het depositogarantiefonds is onderdeel van de lopende begroting. Het geld dat wij als sector storten wordt elk jaar door de regering gebruikt om de begroting relatief in evenwicht te brengen’, geeft Vermaerke toe in een reactie.

De Belgische staat kan in principe wel nog een belangrijk deel van die miljoenen recupereren als de afwikkeling van het faillissement van Optima Bank geld zou opleveren.