“Werkmier” Laurens De Plus wil leren en genieten in Rio
Foto: Photo News

Laurens De Plus is de ietwat verrassende naam in het Belgische vijftal voor de olympische wegrit. De benjamin van de ploeg, amper 20 en neoprof, staat wel te boek als een klimmer. Op het lastige parcours van Rio kan hij zaterdag dus zeker een rol spelen voor ploeggenoten als Van Avermaet, Gilbert en Wellens.

“Het is een wedstrijd die mij door het vele klimwerk op het lijf is geschreven”, zegt De Plus woensdag tijdens een persmoment in het olympisch dorp. “Het is een race voor lichtgewichten, steil, voor de pure klimmers. Voor Greg en Phil wordt het op de limiet, maar er ligt echt wel een kans. We gaan er vol voor.”

“Werkmier” Laurens De Plus wil leren en genieten in Rio
Foto: Photo News

De Plus, die voor Etixx-Quick.Step uitkomt, omschrijft zichzelf als “de werkmier van de ploeg”. “Ik moet de jongens bijstaan en helpen waar nodig, in het oog houden dat er geen te grote groepen wegrijden en misschien in een vroege vlucht meegaan. Daarnaast hoop ik vooral veel ervaring op te doen die ik kan meenemen naar de volgende wedstrijden.”

Ondanks het leeftijdsverschil met zijn teamgenoten verliep de integratie vlot, benadrukt De Plus, die de jongste prof in het WorldTourpeloton is.

“Ik word goed opgevangen in de groep. Ze geven mij tips en iedereen apprecieert mij wel. De groepssfeer is echt in orde. Van het leeftijdsverschil merk ik niets, we komen goed overeen”, stelt De Plus. “Ik was natuurlijk heel blij dat ik werd geselecteerd. Ik ben neoprof en had niet verwacht dat ik in mijn eerste jaar zou opgeroepen worden voor de Spelen. Het is allemaal een belevenis, het gaat heel snel. Maar ik besef echt wel dat ik op de Spelen ben en dat ik ervan moet genieten en een zo goed mogelijke wedstrijd moet proberen te rijden.”