Wapen uw onderneming tegen cyberfraude met deze tips
Foto: Shutterstock
Voor kmo’s is cyberfraude een reëel gevaar dat handenvol geld kan kosten. Enkele doordachte maatregelen brengen de risico’s aanzienlijk terug en kunnen de impact van eventuele incidenten ook verzachten. Wim Bartsoen, expert bij BNP Paribas Fortis, legt uit hoe u er best mee omgaat in uw bedrijf.
Dossier aangeboden door BNP Paribas Fortis.

Kleine acties, verstrekkende gevolgen

Cyberfraude is kort gezegd op een criminele manier geld verdienen op het internet. Slachtoffer worden van deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit is snel gebeurd en kan verstrekkende gevolgen hebben voor een onderneming, zoals Wim illustreert met een recent voorbeeld. “Een medewerker van een boekhoudkantoor opent een e-mailbijlage van een onbekende afzender, die een virus bevat dat alle bestanden op het bedrijfsnetwerk versleutelt. Criminelen eisen dan losgeld voor de virtuele sleutel die de bestanden weer kan ontgrendelen, maar het bedrijf gaat niet op deze vraag in. Hierdoor zijn vijftien werknemers twee dagen niet in staat om te werken, waardoor het kantoor dertigduizend euro verliest. En dat is nog zonder de herstelkosten in rekening te brengen.”

Drie basisregels voor een veilige IT-structuur

Omdat iedereen het slachtoffer kan worden van cyberfraude, is een goede cybersecurity een noodzaak voor elk bedrijf. Wim Bartsoen zet drie belangrijke aandachtspunten op een rij:

  • Pas regelmatig updates toe: “Virussen evolueren constant en daarom moeten ook uw IT-systemen en de beveiligingssoftware mee evolueren. Regelmatig updaten is dus de boodschap. Overleg daarnaast met uw IT-provider hoe u in uw geval het best reageert op een incident”, benadrukt de expert. “Want door tijdig en correct in te grijpen, kunt u vaak erger voorkomen.”
  • Maak back-ups: “Maak regelmatig back-ups van uw bestanden en test op gezette tijdstippen of deze back-ups voldoen aan alle verwachtingen. Zo kunt u steeds een recente versie van uw bestanden recupereren, ook al zijn de originelen besmet”, aldus Wim. “U kunt ook een verzekering afsluiten om u in te dekken tegen een eventueel kostenverlies door cybercriminaliteit.”
  • Gebruik uw gezond verstand: Tot slot benadrukt Bartsoen ook de rol van de gebruikers van de IT-systemen. De sleutel daarbij is gezond verstand. “Als iets er verdacht uitziet, blijf er dan van weg. Open bijvoorbeeld geen mails van onbekende afzenders die u niet verwacht, en klik niet op links die er onbetrouwbaar uitzien. Krijgt u plots een factuur via e-mail van een leverancier die ze normaal via de post stuurt? Bel hem dan even op om na te gaan of er geen fraudeur misbruik maakt van de naam en gegevens van uw leverancier, door u valse facturen te sturen om u geld afhandig te maken. En onthoud vooral deze vuistregel: Als u twijfelt, kunt u beter stoppen.”

Wie contacteert u bij problemen?

Wanneer uw bedrijf ondanks alle voorzorgen toch slachtoffer zou worden van cyberfraude, is het van cruciaal belang dat u snel reageert en deze drie partijen contacteert:

  • Politie: Meld de fraude meteen aan de politie.
  • Bank: Als er sprake is van fraude met bankverrichtingen, informeer dan snel uw bank. Zij kan frauduleuze transacties vaak blokkeren, ook in het buitenland. Belangrijk is dat er snel wordt opgetreden, want eenmaal het geld het bancaire netwerk verlaat, is de kans dat u het nog terugziet, zeer klein.
  • IT-provider: Breng ook uw IT-provider op de hoogte. Hij heeft meer expertise op dit gebied en is het best geplaatst om zulke crisissen aan te pakken.

Ontdek zes tips om uw kmo tegen cyberfraude te beschermen.