Bij een aanval met een mes woensdagavond op Russell Square in Londen werd een vrouw gedood en raakten vijf mensen gewond. De 19-jarige dader, een Noor van Somalische afkomst, is gearresteerd en had waarschijnlijk mentale problemen.

‘De Londense politie kreeg woensdag om 22.33 uur (23.33 uur Belgische tijd) een oproep binnen over een man die in het bezit was van een mes en op Russell Square mensen zou hebben verwond’, zo luidt het in een politiemededeling. Het plein ligt in de buurt van het British Museum.

Agenten gingen ter plaatse, samen met de Londense ambulancedienst, en troffen er zes gewonden aan. Een Amerikaanse vrouw kreeg ter plekke nog verzorging, maar overleed korte tijd later. Drie van de vijf gewonden hebben intussen het ziekenhuis mogen verlaten. Het ging om twee vrouwen en drie mannen.

De politie kon om 22.36 uur een 19-jarige man arresteren, bij zijn arrestatie werd een stroomstootwapen gebruikt. Ook hij heeft het ziekenhuis mogen verlaten en zit nu in een politiecel. Hij is gearresteerd voor moord.

Getuigen zeggen dat ze geschreeuw hoorden en later een lichaam zagen liggen op de grond. De dader droeg mogelijk een motorhelm, zeggen anderen.

Mentale problemen

Volgens de politie lijkt het er sterk op dat de dader mentale problemen heeft. Eerst werd er nog rekening gehouden met een eventuele terreurdaad, maar de Londense politie heeft volgens BBC geen enkel bewijs dat de jongen geradicaliseerd zou zijn. 

Het incident gebeurde slechts enkele uren nadat de Londense autoriteiten aankondigden dat er 600 extra gewapende politieagenten zouden ingezet worden in de hoofdstad, na de recente terreuraanslagen. De Londense burgemeester Sadiq Khan roept op tot kalmte en waakzaamheid.