Foute hechtdraad kost tientallen ongeboren baby's het leven
Foto: AP
Om vroeggeboortes te voorkomen opteren artsen er soms voor om de baarmoederhals dicht te naaien, maar Britse artsen rapporteren vandaag in Science Translational Medicine dat het soort hechtdraad een cruciaal verschil maakt.

Artsen kunnen kiezen tussen twee soorten hechtdraad: een ‘enkele’ draad van polyamide of een gevlochten draad van PET (de vezel die ook in fleecetruien wordt gebruikt). En dat maakt verschil.

De meeste Britse artsen kiezen voor de gevlochten draad, eigenlijk een lint, omdat die breder is en meer ‘steun’ geeft. Maar, bewezen onderzoekers nu, de ruimtes in dat weefsel zijn ideale woonplaatsen voor schadelijke bacteriën als E. coli en Gardnerella, terwijl tegelijk de hoeveelheid goedaardige lactobacillen verlaagt. Lacto­bacillen houden nor­maal schadelijke bacteriën uit de vagina weg. 

België

‘Zelfs een  centrum als het onze zou vele tientallen jaren aan gegevens bij elkaar moeten leggen om het verband te zien’, zegt Steven Weyers, diensthoofd van de vrouwenkliniek van het UZ Gent. ‘Maar van de andere kant, het is ook niet onlogisch dat zo’n geweven draad een goede kolonisatieplaats is. Wij werken voorzichtigheidshalve al meer dan twintig jaar met de enkele draad. Zo te zien hebben we gelijk gehad.’

Ook in het UZ Leuven gebruikt men uit voorzorg al vele jaren het ‘lint’ niet meer, zegt gynaecoloog Willy Poppe.
Wie in België welke draad gebruikt, wordt niet geregistreerd.  Vermoedelijk gaat het jaarlijks om tientallen gevallen.