Kherbache: ‘N-VA wakkert racisme en discriminatie aan’
Foto: WAS

In plaats van racisme effectief aan te pakken, zoals het kabinet-Jambon zegt te doen, wakkert diens partij N-VA volgens Vlaams oppositielid Yasmine Kherbache (SP.A), racisme en discriminatie net aan.

‘Regelrechte onzin,’ zo bestempelt Kherbache de reactie vanuit het kabinet-Jambon dat het wel degelijk stappen onderneemt om racisme en discriminatie aan te pakken. ‘Niet alleen terreur is een prioriteit. Als we rechtstreeks kunnen ingrijpen tegen racisme en discriminatie, zullen we dat doen’, zo zei Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jan Jambon (N-VA) eerder vandaag.

‘Het is te gemakkelijk om je er zo vanaf te maken’, reageert Kherbache nu aan De Standaard, ‘zeker wanneer de partij van Jambon veel meer kan doen om het probleem aan te pakken.’ Ze wijst er op dat op Vlaams en federaal niveau de N-VA altijd een koele minnaar is geweest van praktijktests om discriminatie, bijvoorbeeld bij aanwervingen, op te sporen.

‘De ranzige commentaren op Facebook zijn het topje van de ijsberg. Discriminatie gebeurt ook vaak op manieren die slachtoffers moeilijker kunnen aantonen. Praktijktests zijn hier onontbeerlijk.’ Kherbache benadrukt dat ze het daarbij niet enkel over racisme heeft. ‘Ook homohaat of jodenhaat kunnen natuurlijk niet.’

Daarnaast hekelt Kherbache de manier waarop N-VA zelf ‘olie op het vuur’ zou gooien. ‘Ze wakkeren eerder racisme en discriminatie aan,’ zo twitterde ze. Kherbache denkt daarbij onder meer aan de veelbesproken bewering van Jambon dat een ‘significant deel van de moslimgeemenschap’ danste naar aanleiding van de aanslagen van 22 maart.

‘Het zijn moeilijke tijden maar politici moeten mensen proberen te verbinden in plaats van tegen elkaar op te zetten.’ Haar tweet zorgde meteen al voor reactie van federaal Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA).

 

 

 

Kherbache vindt het tot slot hoopvol dat veel politici gisteren de racistische online reacties op het overlijden van een Genkse tiener van Marokkaanse afkomst veroordeelden. Maar ze vreest dat het nu opnieuw stil wordt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in