Exact een week nadat hij vermoord werd in een kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray, vindt de begrafenis van priester Jacques Hamel plaats. Een massa mensen kwam naar de kathedraal van Rouen om hem te herdenken.

Vandaag, om 14 uur, startte de begrafenisceremonie van de 86-jarige priester. Meer dan 2.000 mensen verzamelden zich in en voor de kathedraal van Rouen. Rouen bevindt zich op zo’n tien kilometer van Sain-Etienne-du-Rouvray, waar de gruweldaad plaatsvond. Op het kerkplein werd een groot scherm geïnstalleerd voor diegenen die de kerk niet meer binnen konden.

‘Nooit meer opnieuw’

Ook de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en enkele lokale en regionale autoriteiten waren aanwezig. ‘Jacques, je was een loyale discipel van Jezus’, zei Dominique Lebrun, aartsbisschop van Rouen. Hij riep op tot tolerantie en vereniging van verschillende religies.

‘Er vielen al te veel doden in het Midden-Oosten, in Afrika, in Amerika,... Te veel gewelddaden. Het volstaat!’, klonk het. ‘Nooit meer opnieuw! We zijn gekwetst, maar we zijn nog niet verslagen.’

Liefde en hoop

Roseline Hamel, de zus van Jacques Hamel, sprak ook. ‘God heeft jou uitgekozen om liefde tussen de mensen van alle geloofsgemeenschappen te laten groeien. Jouw boodschap wordt gehoord. De wereld heeft nood aan hoop.’

Gijzeling

Jacques Hamel werd vorige week de keel overgesneden door twee terroristen die tijdens de mis om 10 uur de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray binnenvielen. Twee zusters en twee gelovigen, die toen ook aanwezig waren, werden gegijzeld. Zij overleefden de aanval. De kerk blijft voorlopig dicht.

Politieke en religieuze leiders riepen na de barbaarse daad op tot tolerantie. President François Hollande, die met paus Franciscus sprak na de aanslag, hield een pleidooi voor eenheid tegen het extremisme. Frankrijk wordt sinds anderhalf jaar opgeschrikt door terroristische aanslagen.