Erdogan beschuldigt het Westen van steun aan de putschisten en het terrorisme
Foto: AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het Westen ervan beschuldigd de putschisten en het terrorisme te steunen. De poging tot staatsgreep van 15 juli was niet alleen in Turkije, maar ook in het buitenland gepland, zei Erdogan dinsdag voor een vergadering van buitenlandse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in Ankara.

Erdogan herhaalde uitspraken die hij nu al enkele dagen maakt. Regeringsgezinde media in Turkije haalden scherp uit naar Westerse landen en enkele mediakanalen beschuldigden de VS er zelfs rechtstreeks van achter de coup te zitten, zonder ook maar enige vorm van bewijs.

Het Turks bestuur acht de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die in ballingschap woont in de Verenigde Staten, voor de couppoging verantwoordelijk. De Gülen-beweging wordt in Turkije beschouwd als een terreurorganisatie.Turkije wil zijn uitlevering, maar de VS dringen aan op een eerlijk proces, inbegrepen een formeel verzoek met bewijs, wat Erdogan dan weer woedend maakt.

'Boos' op Europa

Erdogan beschuldigt het Westen van steun aan de putschisten en het terrorisme
Foto: AFP

 

De president en zijn aanhangers zijn ook boos op Europese landen die kritiek hebben op de hardhandige en overdreven reacties in Turkije na de couppoging, waarbij tienduizenden ambtenaren werden geschorst en meer dan 10.000 mensen werden gearresteerd.

Bovendien verbood Duitsland zondag Erdogan 40.000 Turkse demonstranten in Keulen toe te spreken via livestream. Dat verhoogde tussen Ankara en Berlijn nog maar eens de spanningen, die al enigszins verhit zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig