Duitse ambassadeur in Turkije op het matje geroepen
Foto: EPA
De Duitse ambassadeur in de Turkse hoofdstad Ankara wordt bij de Turkse minister van Buitenlandse Zaken verwacht om zich te verantwoorden voor de maatregelen die golden tijdens het pro-Erdogan-protest in Keulen van afgelopen zondag.

Ongeveer 40.000 Erdogan-supporters trokken zondag de straat op in Keulen om hun steun voor Erdogan uit te spreken na de mislukte couppoging van twee weken geledenDe organisatie had gehoopt om Erdogan via een livestream een toespraak te laten geven aan zijn sympathisanten. Het Bundesverfassungsgericht, of het Duitse constitutionele hof, had toespraken en videoboodschappen op de betoging verboden. Toch werd namens Erdogan een dankbetuiging voorgelezen. 

Een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip  Erdogan, had eerder al kritiek geuit. 'Turkije is benieuwd naar de echte reden waarom Duitsland de boodschap van Erdogan verbiedt', zei Ibrahim Kalin. 'We hopen dat Duitse ambtenaren een bevredigende verklaring zullen geven.' De Duitse ambassadeur in Ankara wordt nu verwacht zich te verantwoorden voor die beslissing van het Bundesverfassungsgericht. 

Spanningen 

De spanningen tussen Duitsland en Turkije zijn sinds de couppoging hoog opgelopen. Des te meer omdat het regime van Erdogan Fethullah Gülen met de vinger wijst. Deze Turkse prediker verblijft in de VS en heeft ongeveer 100.000 volgelingen in Duitsland. Turkije vraagt aan Duitsland om vermoedelijke volgelingen van Gülen die volgens het regime mee achter de couppoging zitten, uit te leveren aan Turkije.