Vlaamse elektriciteitsfactuur stijgt drie keer zoveel als Waalse
Foto: Photo News

De totale inflatie in België is licht gestegen (+1,6 procent) tijdens het tweede kwartaal van dit jaar, terwijl ze in de voornaamste buurlanden op een zeer laag niveau bleef. Reden voor het verschil is de forse versnelling van de inflatie voor elektriciteit, onder andere door enkele maatregelen die in Vlaanderen genomen werden.

Het gaat daarbij om de afschaffing van de gratis elektriciteit en de stijging van de bijdrage voor het energiefonds. Dat blijkt maandag uit het verslag van het Prjizenobservatorium voor het tweede kwartaal.

‘Het inflatieverschil (met de voornaamste buurlanden) was voornamelijk voor elektriciteit zeer groot’, zegt Peter Van Herreweghe, adviseur-generaal bij het Prijzenobservatorium.

‘De inflatie voor dit product kwam gemiddeld uit op 0,7 procent in onze voornaamste buurlanden en op 40,6 procent in België.’ Voor motorbrandstoffen en mazout waren er dan weer prijsdalingen (-10,2 procent en -26,0 procent) als gevolg van de terugval van de olieprijs.

Op basis van schattingen, blijkt dat de gemiddelde jaarfactuur voor elektriciteit voor een gemiddeld gezin (jaarconsumptie van 3.500 kWh bij een enkelvoudig tarief) uitkwam op gemiddeld 940 euro in het tweede kwartaal 2016, een toename met 198 euro in vergelijking met vorig jaar.

Er bestaan echter grote verschillen tussen de regio’s: in Brussel en Wallonië bedroeg de jaarfactuur voor een gemiddeld gezin het afgelopen kwartaal respectievelijk 704 euro en 868 euro, hetzij een toename met 41 euro en 91 euro op één jaar tijd. In Vlaanderen steeg de factuur met 286 euro op één jaar tijd, tot 1.022 euro het afgelopen kwartaal.