Steeds meer zelfstandigen langdurig ziek
Foto: Photo News

Steeds meer zelfstandigen zijn langdurig ziek en steeds vaker is dat te wijten aan psychische problemen. ‘De regering moet dringend investeren in preventie en re-integratie’, stelt Kamerlid Griet Smaers (CD&V).

Smaers vroeg de cijfers op bij minister van Volkgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Tussen 2011 en 2015 is hun aantal met ruim een kwart (26,5 procent) toegenomen. 

'Het probleem is dat ze daardoor in de armoede riskeren te verzeilen, want zelfstandigen beschikken niet over een solide vangnet wanneer ze langdurig ‘out’ zijn. Hij of zij krijgt de eerste maand immers niets (een arbeidsongeschiktheidsuitkering is er pas na één maand) en bovendien is die uitkering forfaitair en staat die volledig los van het inkomen dat die zelfstandige eerder verdiende', klinkt het in een persbericht van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

'Tijd om het debat open te breken'

‘De stijgende duur van de arbeidsongeschiktheid, de hogere uitgaven in de sociale zekerheid en een procentuele en absolute toename van psychische aandoeningen moeten ons aanzetten tot een verhoogde waakzaamheid’, vindt Smaers. ‘Ook de zelfstandige heeft recht op voldoende preventie en welzijn op het werk. Het sociaal statuut van zelfstandigen voorziet momenteel helaas niet in dergelijk preventieluik. Het wordt tijd om dit debat open te breken.’

‘Als we alles inzetten op jobs en economische groei, dan hebben we onze zelfstandigen massaal nodig. De regering moet dus dringend investeren in preventie en re-integratie’, klinkt het. ‘Minister De Block wenst hier pas werk van te maken nadat de re-integratie voor arbeidsongeschikte werknemers op punt staat. Ik zie niet in waarom we op dit punt zouden treuzelen. De zelfstandige is even belangrijk’, besluit Smaers.