‘Voer de doodstraf in voor terroristen’
 
Advocaat Pol Vandemeulebroucke pleit voor een debat over de doodstraf naar aanleiding van de recente golf van terrorisme. ‘Wie de samenleving definitief kapot wil, verdient de doodstraf. Ik vind daar weinig barbaars aan.’

De golf van terreurdaden doet het debat over terrorisme verharden. In Frankrijk, maar ook bij ons: vorige week stelde de N-VA voor om met een inperking van het recht op vrije meningsuiting ook sympathisanten van IS aan te pakken.

In een interview met De Standaard pleit de bekende strafpleiter Pol Vandemeulebroucke voor de invoering van de doodstraf ‘voor wie de samenleving definitief kapot wil maken’.

Moreel verantwoord

'"Pets en we gaan het niet meer doen." Dat is het principe van ons strafrecht. Daarna mag iemand terugkomen. Maar de laatste jaren is er een andere categorie van misdrijven ontstaan die haaks op dat strafrecht staat. Terroristen met één harde schijf en één onuitwisbaar doel: de samenleving kapotmaken. Hen kun je niet zomaar terug in die maatschappij toelaten. Daarover is iedereen het eens.’

Wat er dan wel met hen moet gebeuren, is een debat dat te vaak uit de weg wordt gegaan, vindt de advocaat die destijds Hans Van Themsche verdedigde.

‘Je kunt discussiëren of het moreel verantwoord is, maar wat is de andere optie? Moet je hen onder de grond stoppen en in een betonnen bunker, waarbij ze één keer per dag gelucht worden? Zonder bezoek, tot ze sterven op hun 75ste? Ik heb er moreel geen enkel probleem mee om de doodstraf in te voeren voor terroristen die als enige doel hebben de samenleving te ontwrichten’, aldus Vandemeulebroucke.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig