PSV pakt elfde Johan Cruijff Schaal in Nederland
Foto: AFP

Nederlands kampioen PSV heeft zondag met 1-0 gewonnen van bekerwinnaar Feyenoord. De club uit Eindhoven pakt zo voor de elfde keer in haar bestaan de Johan Cruijff Schaal, kortweg de Nederlandse supercup.

De Amsterdam Arena vormde zondag het decor voor de confrontatie tussen de Eindhovense kampioen en de Rotterdamse bekerwinnaar. Aanvankelijk werd het een flauwe partij, die enkel gekruid werd door een vrije trap van Guardado die op de lat uiteenspatte. Even later kreeg PSV een unieke mogelijkheid om de score te openen, maar Luuk de Jong trapte zijn strafschop veel te wild tegen de lat. Het duel dreigde daarna even grimmig te worden. Bij een opstootje stonden beide ploegen lijnrecht tegenover elkaar. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük beperkte zich tot het uitdelen van gele kaarten.

De openingstreffer van PSV kwam voor de rust alsnog. De defensie van Feyenoord werkte de bal slordig weg. Davy Pröpper profiteerde er dankbaar van. Hij schoof de bal achter doelman Hansson in het doel. Aanvallend stelde Feyenoord daar in de eerste helft weinig tegenover.

Feyenoord dringt aan

Feyenoord startte na rust wel agressief. Na een slordigheid achterin bij PSV schoot Tonny Vilhena tegen doelman Jeroen Zoet op. In de kluts, die daarna volgde, slaagden ook Dirk Kuijt en Jens Toornstra er niet in de gelijkmaker op het bord te krijgen. Feyenoord bleef met Eljero Elia als aanjager aandringen. Guardado moest een inzet van Eric Botteghin van de doellijn afkoppen. Ook Jörgensen werd gevaarlijk.

PSV kwam nauwelijks meer aan uitgespeelde kansen toe. Daarvoor waren de aanvalsacties te steriel. De defensie van Feyenoord had weinig moeite die te ontregelen. Ondertussen bleef de ploeg wel jagen op de verdiende gelijkmaker, maar die kwam er niet.