De Amerikaanse grondwet, een bestseller
Khzir Khan zwaaide met de grondwet en dat hebben ze bij Amazon gemerkt. Foto: REUTERS

De emotionele toespraak die Khizr Khan donderdag hield op de Democratische conventie blijft nazinderen. Dat is zelfs merkbaar tot in de bestsellerlijsten.

Khan – een advocaat van Pakistaans origine en vader van een militair die sneuvelde in Irak – hield een vurig pleidooi voor Democrate Hillary Clinton en tegen de standpunten over immigratie en moslims van de Republikein Donald Trump. ‘U hebt niets opgeofferd, u hebt niemand verloren’, zei aan het adres van Trump Khan in een emotionele toespraak die een van de hoogtepunten werd van de Conventie in Philadelphia.

Khan haalde tijdens zijn toespraak op een bepaald moment een boekje met de Amerikaanse grondwet boven, terwijl hij zich richtte tot Trump met de vraag. ‘Hebt u eigenlijk ooit de Amerikaanse grondwet gelezen? Ik wil u anders graag mijn exemplaar lenen.’

Zijn uithaal kwam hem onder meer op een felle repliek van Trump te staan, die zich afvroeg of Hillary Clinton de toespraak had geschreven had. Maar sommige Amerikanen hebben de raad van Khan wel degelijk ter harte genomen en grepen (opnieuw) naar de grondwet. Dat is onder meer te merken aan de bestsellerlijsten van online boekenwinkel Amazon, waar de Constitution dit weekend zowaar opdook tussen andere zwaargewichten, zoals de nieuwe Harry Potter. Toegegeven, de kopers zullen er hun broek niet aan scheuren want de pocketeditie die het zo goed doet, kost amper 1 dollar. En daarvoor krijg je er meteen ook de Onafhankelijkheidsverklaring bij.