Geert Hoste, ambassadeur van Amnesty International Vlaanderen, lanceert een dringende oproep aan onze politici om een nationaal mensenrechteninstituut op te richten. 'De tijd dringt, maar de ernst van de actualiteit dringt meest van al. '

 

Minister Jan Jambon en de Franse president Hollande zijn het roerend eens met elkaar: ‘we zijn in oorlog’. En we weten het inmiddels als we in oorlog zijn dan vluchten onze politici het land uit. Ook de geliefde vorst Koning Filip is verdwenen na zijn waarschuwing voor valse profeten. Uit het Paleis kwam zelfs geen reactie op de moord op een katholieke priester in Rouen. 

Ik weet het. Het is vakantie. En het is niet dat ik het hen niet gun. Maar door de moord- en andere partijen in Nice, München, Turkije, Aleppo, Rouen… zou je denken: moeten onze bestuurders dit jaar hun vakantietripje niet eens overslaan? Opschorten? Uitstellen? Afzeggen? En onverwijld in actie schieten?

Dan bedoel ik niet in actie schieten zoals Bart De Wever en Wouter Beke elkaar in het uitgedunde haar vliegen. Die twee slaan elkaar om de oren met ‘onze’ waarden en vrijheid van meningsuiting. Het zat er overigens aan te komen nadat eerder deze week Peter De Roover een aantal mensenrechten het hoenderhok in knuppelde. Hij onderlijnde wat De Wever in het begin van het jaar formuleerde: laat ons het Verdrag van Genève actualiseren om een aantal Mensenrechten te herzien. Lees: terugschroeven.

De vragen zoals die dezer dagen zowel door links als rechts worden gesteld, hebben eigenlijk al een antwoord. In 1993 kwamen de VN lidstaten overeen dat een Mensenrechteninstituut gewenst was, toen al! Maar kijk: het is er nog steeds niet. Het Mensenrechteninstituut wordt genoemd in elk regeerakkoord sinds 2011. Wereldwijd zijn er 69 mensenrechteninstituten waarvan 22 in Europa. Niet bij ons. België kreeg hierover in januari van dit jaar nog een serieuze veeg uit de pan van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. 

Zowel Premier Michel, als minister-president Bourgeois beloofden me persoonlijk naar aanleiding van mijn voorstellingen dat het in orde komt.
Ook minister Geens als minister Sleurs hebben gezegd er werk van te maken voor het einde van deze legislatuur. Maar er beweegt weinig. De tijd dringt, maar de ernst van de actualiteit dringt meest van al. 

De belangrijkste taak van zo'n Nationaal Mensenrechteninstituut is de bevordering en bescherming van mensenrechten door onafhankelijk toezicht op de naleving van mensenrechten. Het is mogelijk en nodig: de overheid in de gaten houden en adviseren, en burgers bewust maken over die mensenrechten.

Vandaar mijn dringende oproep. Excellenties: schiet in actie! Dan moeten de toppolitici elkaar geen vliegen afvangen over onze waarden. Dan zouden ze zich gesteund weten door goede raad. En dan kunnen jullie volgend jaar genieten van jullie vakantie. 

Geert Hoste is ambassadeur van Amnesty International Vlaanderen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig