“België krijgt snel eigen mensenrechteninstituut”
Koen Geens. Foto: BELGA

België krijgt snel een eigen mensenrechteninstituut. “Het dossier is klaar”, stelt Justitieminister Koen Geens (CD&V).

België werd al meerdere malen op de vingers getikt, omdat het nog steeds geen eigen mensenrechteninstituut heeft. In januari kreeg ons land nog een berisping in het kader van een onderzoek door de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Ook voor Amnesty International is de oprichting van een dergelijk orgaan cruciaal. Ons land heeft immers wel een aantal instellingen die zich over deelaspecten van de mensenrechten buigen, zoals de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, racisme of privacy, maar dat laat ook ruimte voor blinde vlekken. Onder meer een onafhankelijk toezicht op de mensenrechten in de gevangenissen blijft afwezig. Er is ook controle nodig op de maatregelen die worden genomen in de strijd tegen terrorisme, vindt Amnesty.

Koen Geens benadrukt zondag dat de oprichting van het instituut een prioriteit is voor de regering. “Het dossier zit in een stroomversnelling”, verzekert hij. “De bescherming van de mensenrechten is een prioriteit voor de regering, daarom zullen alle regeringspartners werk maken van de oprichting van dit instituut.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in