Franse moslims betuigen solidariteit met slachtoffers aanval op Franse kerk
Foto: AFP

Vijf dagen na de moord op een priester in een kerk in Frankrijk hebben moslims uit solidariteit katholieke zondagsvieringen bijgewoond. 'Ik denk dat dit een moedige daad is, een daad van vrede', aldus Dominique Lebrun, de aartsbisschop van Rouen.

Er kwamen ongeveer honderd moslims naar de kathedraal voor de misviering, zij aan zij met zowat 2.000 gelovigen. De islamitische koepelorganisatie CFCM (Conseil Français du Culte Musulman) had opgeroepen uit medeleven naar de kerken te gaan.

Franse moslims betuigen solidariteit met slachtoffers aanval op Franse kerk
Foto: AFP

Zondag maakten talrijke moslims hun afkeer van het jihadisme kenbaar in de misvieringen, naast katholieke gelovigen. 'Jullie tonen zo dat jullie de doden en het geweld in naam van God verwerpen', aldus de aartsbisschop van Rouen. Op een affiche die een islamitische organisatie meebracht, stond 'liefde voor iedereen, haat voor niemand'.

De moslims reageerden op een onuitgegeven oproep van de CFCM, die ook in Italië werd verspreid. Van Milaan in het noorden tot Palermo in Sicilië trokken kleine delegaties imams, verantwoordelijken en gelovigen naar de kerken.

In de Normandische plaats Saint-Etienne-du-Rouvray hebben twee islamisten dinsdag in naam van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) mensen gegijzeld en de 85-jarige priester Jacques Hamel de keel overgesneden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in