De volgende Wereldjongerendagen vinden in 2019 in Panama plaats. Dat zei paus Franciscus zondag na de slotmis van het wereldwijd grootste katholieke evenement in Krakau, die werd bijgewoond door ruim twee miljoen katholieken.

De Wereldjongerendagen zijn een initiatief van de vroegere Poolse paus Johannes Paulus II (1920-2005). Rond de 1,1 miljoen deelnemers vierden destijds samen met de Duitse paus Benedictus XVI de Wereldjongerendagen in Keulen. De grootste katholieke bijeenkomst wordt om de twee of drie jaar gehouden.

Met een grote slotmis hebben paus Franciscus en honderdduizenden pelgrims zondag het einde van de Wereldjongerendagen gevierd. Op het ‘veld van barmhartigheid’ waren zaterdagavond al massaal gelovigen aanwezig voor de gebedswake. Ze brachten er ook de nacht door.

De organisatoren spraken van 2,5 miljoen aanwezigen uit meer dan 180 landen. De veiligheidsmaatregelen waren erg strikt, overal werden bezoekers gecontroleerd door de politie.

De paus riep de jongeren op de moed niet te verliezen en spoorde hen aan tot meer betrokkenheid.

Franciscus eindigt zondag zijn vijfdaags bezoek aan Polen, dat hem onder meer in het voormalige Duitse vernietigingskamp Auschwitz bracht. Voor zijn terugvlucht naar Rome wil de kerkvorst eerst nog de vele vrijwilligers op de Wereldjongerendagen danken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in