IOC beslist dan toch zelf over Russische atleten

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal dan toch zelf beslissen welke Russische atleten mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Eerder had het die beslissing toegewezen aan de federaties van de olympische sporten.

Het Internationaal Olympisch Comité vroeg zondag de federaties van de olympische sporten om zelf een beslissing te nemen over het al dan niet toelaten van Russische sporters op de Olympische Spelen in Rio, maar komt nu terug op die beslissing.

De atleten zullen nog een allerlaatste keer worden gescreend door een driekoppige jury, bestaande uit Ugur Erdener, Claudia Bokel en Juan Antonio Samaranch. ‘Hun beslissing wordt de komende dagen verwacht’, klinkt het.

Mogelijk heeft het IOC dit beslist omdat de federaties erg uiteenlopende beslissing maakten, de ene heel streng terwijl de andere alle sporters toeliet, los van hun dossier. Het lot van ongeveer 250 atleten wordt nu per individu herbekeken.

Heel wat Russische atleten zijn reeds ter plaatse in Rio en worden misschien alsnog naar huis gestuurd. Als hun plaats alsnog wordt toegewezen aan atleten uit andere landen, wordt het nog een race tegen de klok voor hen om op tijd in Rio te geraken. De spelen gaan vrijdag van start.