Regering in Jemen aanvaardt vredesvoorstel VN
Zaterdag werd nog een moskee in Taiz opgeblazen Foto: REUTERS

De regering in Jemen heeft zondag aangekondigd dat het het vredesvoorstel van de Verenigde Naties zal aanvaarden om een einde te stellen aan het conflict dat het land al meer dan een jaar verscheurt. De rebellen hebben nog niet gereageerd op het voorstel.

De regering, die gesteund wordt door Saudie-Arabië, zat eerst nog samen in de hoofdstad van Koeweit om het voorstel van de VN te bespreken. De VN roept op om de strijd te staken en de rebellen moeten zich terugtrekken uit de hoofdstad Sanaa en de steden Taiz en Hodeida. Zo bericht persagentschap Saba op basis van een persmededeling.

De Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken, Abdulmalek al-Mikjlafi, heeft in een brief aan de speciale gezant van de VN laten weten dat de regering instemt met het ’akkoord van Koeweit’. Maar de regering eist wel dat de rebellen en de troepen die trouw zijn gebleven aan de voormalige president Ali Abdallah Saleh het akkoord ten laatste op 7 augustus ondertekenen.

Het conflict in Jemen heeft al aan meer dan 6.400 mensen het leven gekost. Bijna drie miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in