Paus tegen jongeren: ‘Geluk vind je niet op de sofa’
Foto: EPA

Paus Franciscus heeft de jeugd opgeroepen ‘wegbereiders van de geschiedenis’ te zijn. ‘Lieve jonge vrienden, we zijn niet op de wereld gekomen om te vegeteren, om het ons gemakkelijk te maken, om ons leven door te brengen in een zetel, die ons laat indommelen.’

‘Een luie zetel die ons uren rust verzekert, om ons in de wereld van videospelletjes te storten, waardoor we uren voor de computer doorbrengen’, vervolgde de 79-jarige paus. Voor velen komt het goed uit om ‘suffe en verdwaasde jongeren te hebben’. Maar de dag van vandaag zijn er echter geen ‘couch potatoes nodig, maar jonge mensen met schoenen, beter nog met laarzen aan de voeten, om sporen achter te laten’.

Dat zei paus zaterdagavond tijdens een avondgebed voor honderdduizenden pelgrims op de Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau. De deelnemers waren de hele dag lang door een enorm veld naar de avondwake gekomen. Onder een loden hitte legden ze acht kilometer te voet af.

De meeste deelnemers van het avondgebed hebben daarna overnacht op het voor de WJD aangelegde ‘veld van de barmhartigheid’ om zondag de slotmis van het zesdaagse katholieke evenement te kunnen bijwonen. Ook Franciscus is erbij, vooraleer hij na een verblijf van vijf dagen in Polen terugvliegt naar Rome.

Paus tegen jongeren: ‘Geluk vind je niet op de sofa’
Foto: REUTERS

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in