3.000 slachtoffers eisen geld terug van woekerprijzen concerttickets
Foto: BELGA
Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft zo’n 3.000 mensen verzameld die opgelicht zijn door websites die concerttickets veel te duur aanbieden. Bedoeling is via een collectieve rechtszaak die malafide doorverkoopwebsites op hun knieën te dwingen. 'We eisen minstens dat ze de woekerwinsten terugstorten.'

De zaak ging begin dit jaar aan het rollen, toen de tickets voor K3 en de Britse zangeres Adele in een razend tempo de deur uitvlogen. De officiële ticketverkoper – Tele Ticket Service – ontdekte daarop dat malafide websites de tickets met duizenden tegelijk hadden opgekocht. Die tickets werden daarna via dezelfde louche websites – die soms verdacht veel gelijken op de websites van de officiële ticketverkoper – opnieuw te koop aangeboden, weliswaar tegen veel hogere prijzen.

Identiteitsfraude

Nietsvermoedende concertbezoekers kochten de tickets, om pas later te ontdekken dat ze een veel hogere prijs betaalden. De Economische Inspectie greep in, onder meer omdat er identiteitsfraude bij kwam kijken – de bedrijfjes deden zich als privépersoon voor – en de doorverkoop van tickets in ons land strafbaar is. Het blokkeerde websites als ticketsbelgië.be, topticketshop.nl en rang1tickets.nl én schakelde het gerecht in. Test-Aankoop trekt zich het lot aan van de gedupeerde kopers.

'In totaal hebben zich nu zo’n 3.000 mensen aangemeld voor de class action suit die we tegen deze internetbedrijven gaan ondernemen', aldus Test-Aankoop-woordvoerder Simon November. Inschrijven kan tot vandaag, zondag via deze link.

'We eisen dat die bedrijven, die met deze oneerlijke praktijken miljoenen euro’s winst maakten, de woekerwinsten – het te veel gevraagde geld – terugstorten aan de slachtoffers.' Hoe groot de kans op succes is, is onduidelijk. De groepsvordering moet ook als afschrikking dienen voor nieuwe bedrijfjes die hetzelfde van plan zouden zijn. 'We ontvangen al jaren klachten over zulke praktijken.'

Intussen hebben ook de officiële ticketverkopers een handig wapen gevonden. De oplichters kopen de massa concerttickets aan via een beperkt aantal kredietkaarten. De officiële verkopers aanvaarden van die kaarten echter geen ticketaankopen meer, waardoor de malafide bedrijfjes constant nieuwe betaalkaarten moeten aanvragen, willen ze hun fraude kunnen voortzetten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in