In het Duitse Keulen is een grote steunbetoging gehouden voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Afgezien van enkele opstootjes verliep die zonder incidenten. Daarnaast vonden er ook enkele tegenbetogingen plaats. Uiteindelijk kwamen er volgens de politie tussen de 30.000 en 40.000 mensen opdagen. In totaal zijn 2.700 agenten ingezet.
De manifestatie, die van start ging om 14 uur, wordt georganiseerd door de Europees-Turkse organisatie UETD onder het motto ‘Ja aan democratie, neen aan de coup’. De organisatoren verwachtten 30.000 betogers. Volgens de politie waren er bij het begin van de manifestatie ongeveer 20.000 effectief opgedaagd, in de loop van de avond werd melding gemaakt van 30.000 tot 40.000 betogers. Vertegenwoordigers van alle Turkse partijen, inclusief de oppositie, spraken hen toe.
De autoriteiten hadden overwogen om de manifestatie niet toe te laten mochten er hooggeplaatste leden van de Turkse regering aanwezig zijn, en hadden de veiligheidsmaatregelen verscherpt. De organisatoren wilden op het einde van de manifestatie live een videoboodschap van president Erdogan uitzenden, maar dat werd door de politieleiding verboden.
Tijdens de manifestaties verspreidde de politie van de Duitse stad informatie op Twitter en Facebook in het Turks en in het Duits. 'We wensen iedereen in Keulen een vreedzaam verloop van de manifestaties #koeln3107', klonk het in een eerste tweet, die de politie in beide talen uitstuurde. In de stad zijn ook veel Turkstalige agenten ingezet.
Opstootjes tussen Turken en Koerden
Tegelijk waren er ook vier tegenbetogingen, waaronder ook van de extreemrechtse beweging Pro NRW. Die trekt niet langs de plaats van de grote manifestatie, zoals aanvankelijk was gepland. Op elk van de tegenbetogingen werden zowat 1.500 deelnemers verwacht.
'De situatie is relatief kalm', aldus Jürgen Mathies, hoofd van de politie in Keulen. Volgens hem waren er enkel wat kleinere incidenten tussen etnische Turken en Koerden in het stadscentrum. In totaal zijn 2.700 agenten ingezet. De politie hield ook het waterkanon paraat.
Onenigheid binnen gemeenschap
In Duitsland wonen ongeveer drie miljoen mensen van Turkse afkomst, en de couppoging van 15 juli heeft gezorgd voor veel onenigheid binnen de gemeenschap. President Erdogan beschuldigt zijn tegenstander Fethullah Gülen ervan achter de coup te zitten, en die beschuldiging zorgt, ook in ons land, voor wrevel tussen de aanhangers van Erdogan en die van Gülen.
In Duitsland wonen naar schatting 100.000 aanhangers van Gülen. Na de staatsgreep kwamen ook al voor- en tegenstanders van Erdogan en Gülen op straat in Duitsland.