Een Amerikaanse skydiver is erin geslaagd om zonder parachute vanop 7.600 meter hoogte uit een vliegtuig te springen en in een net te belanden. Met de sprong, die live werd getoond op televisiezendere Fox, werd de 42-jarige Luke Aikins de eerste persoon in de geschiedenis die moedwillig en succesvol een sprong uit een vliegtuig maakte zonder een parachute te gebruiken.

De vrije val van Aikins boven de woestijn in het zuiden van Californië duurde iets meer dan twee minuten. Hij kwam - gelukkig - terecht in een net van dertig op dertig meter, dat op zowat zestig meter boven de grond was gespannen. Zijn vrouw en andere familieleden wachtten Aikins op naast het net. Hij beschreef zijn ervaring na zijn landing met één woord: 'Fantastisch'.

Aikins verklaarde kort voor zijn stunt dat hij verplicht werd om toch een parachute aan te doen, maar dat hij niet van plan was om die te gebruiken.

‘Iron Man 3’

De Amerikaan was met de sprong niet aan zijn proefstuk toe: hij heeft al 18.000 parachutesprongen uitgevoerd, prominente skydivers getraind (onder wie ook Felix Baumgartnerdie in 2012 de hoogste vrije val ooit deed, met parachute weliswaar), aan meerdere recordsprongen deelgenomen en stunts uitgevoerd voor de film Iron Man 3.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in