Russische zwemmers trekken naar TAS om nog naar Rio te mogen
Foto: AFP

De Russische zwemmers Vladimir Morozov en Nikita Lobintsev, allebei bronzenmedaillewinnaar op de Spelen van Londen in 2012, hebben bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in het Zwitserse Lausanne beroep aangetekend tegen de beslissing om hen niet te laten deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio (5-21 augustus).

Maandag raakte bekend dat zeven Russische zwemmers van de Internationale Zwemfederatie (FINA) niet mogen deelnemen aan de Spelen in Rio, onder wie dus ook Morozov en Lobintsev, wiens namen waren opgedoken in het vorige week gepubliceerde McLaren-rapport.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besliste vorige week zondag om Rusland niet volledig uit te sluiten op de Olympische Spelen in Rio, maar dat het aan de internationale sportbonden is om te beslissen welke Russische atleten al dan niet mogen deelnemen aan de Spelen.

Vladimir Morozov, specialist in de 50 meter en de 100 meter vrije slag en rugslag, behaalde een bronzen medaille met de aflossingsploeg van de 4x100 meter in Londen. Hij werd ook al drie keer wereldkampioen in het kortebaanzwemmen.

Nikita Lobintsev, winnaar van de bronzen medaille op de 100 vrije slag in Londen, testte in juni nog positief op het gebruik van meldonium. Het middel, dat sinds 1 januari 2016 op de dopinglijst staat, was echter maar in een zeer kleine hoeveelheid aanwezig in het lichaam van Lobintsev. Hij werd dan ook niet vervolgd door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA.