May zet nieuwe Britse kerncentrale ‘on hold’
De Britse premier Theresa May. Foto: AFP

Normaal moesten vrijdag de laatste handtekeningen gezet worden onder de deal voor de bouw van een nieuwe Britse kerncentrale. Maar kersvers premier Theresa May heeft de deal met Frankrijk en China voorlopig afgeblazen en ‘wil het opnieuw bekijken’.

De nieuwe kerncentrale was nochtans een paradepaardje van May’s voorganger David Cameron. Het Franse energiebedrijf EDF wil, met financiële steun van een Chinees staatsbedrijf, twee nieuwe kernreactoren bouwen op de site van Hinkley Point, in Somerset, waar nu al twee kerncentrales (met telkens twee reactoren) staan.

Maar premier May is bezorgd over de gevolgen voor de veiligheid. De Britse regering gaat het dossier nu opnieuw bekijken. Maar de beslissing zet uiteraard druk op de relaties met Parijs en Peking. Zeker nu het Verenigd Koninkrijk zijn buitenlandse banden moet herzien na de Brexit.

Andere visie op Chinese participatie

‘Theresa May heeft toen ze nog minister van Binnenlandse Zaken was al genoeg laten verstaan dat ze niet akkoord ging met de visie van de toenmalige regering op Chinese investeringen’, zegt oud-minister Vince Cable aan BBC Radio.

May zet nieuwe Britse kerncentrale ‘on hold’
Een van de al bestaande kerncentrales op Hinkley Point. Foto: REUTERS

Haar bezorgdheid over de Chinese participatie zou vooral te maken hebben met de nationale veiligheid, zegt Cable nog aan Sky News.

Misschien niet onbelangrijk om te weten: de vorige regering, onder leiding van Cameron dus, heeft de garantie gegeven dat EDF 115 euro per megawattuur krijgt voor de stroom van de nieuw te bouwen kerncentrale. Zelfs als de elektriciteitsprijs veel lager ligt.

Hollande op de hoogte gebracht

Volgens Reuters heeft Theresa May de Franse president, François Hollande, vooraf op de hoogte gebracht van de beslissing. Toen ze hem onlangs heeft ontmoet in Parijs en toen ze met hem heeft gebeld, heeft ze Hollande gezegd dat ze tijd nodig heeft om het project te evalueren.

Maar energiereus EDF, toch een Frans staatsbedrijf, zegt dat het niet vooraf werd verwittigd.

China General Nuclear Power, het betrokken Chinese staatsbedrijf, heeft ook al gereageerd. Het bedrijf respecteert de beslissing van de nieuwe Britse regering.

Britse energieproductie stilleggen

Het eerste akkoord over de nieuwe reactoren tussen Groot-Brittannië en EDF dateert al van 2013. Pas twee jaar later werd China er bij betrokken, tijdens een staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping.

May zet nieuwe Britse kerncentrale ‘on hold’
David Cameron en Xi Jinping in 2015. Foto: REUTERS

CGN zou een belang van 33 procent nemen in het Hinkley Point-project. Daarna zou het bedrijf betrokken worden in een ander Brits project, waarbij Chinese nucleaire technologie zou worden gebruikt.

Maar vorig jaar zei Nick Timothy, May’s stafchef, dat veiligheidsexperts ervoor vreesden dat het Chinese staatsbedrijf toegang zou hebben tot computersystemen waardoor het de Britse energieproductie zou kunnen stilleggen.

Grote infrastructuurknopen te ontwarren

De twee nieuwe kernreactoren in het zuidwesten van Engeland zouden 7 procent van de Britse energievraag kunnen leveren. Daarmee zou het land het sluiten van de kolencentrales tegen 2025 kunnen opvangen.

Tegen de herfst wordt er een beslissing verwacht. Misschien valt die ook al eerder, in september. Want dan moet de regering ook de knoop doorhakken in een ander groot infrastructuurproject: de uitbreiding van de luchthaven van ofwel Heathrow, ofwel Gatwick.