Hinder door extra veiligheidscontroles op Schiphol
Zwaarbewapende agenten patrouilleren op de luchthaven. Foto: EPA

Op en rond de Nederlandse luchthaven Schiphol zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht door een verhoogde terreurdreiging. Voorlopig is het nog niet duidelijk hoe lang de maatregelen zullen lopen. Maar reizigers mogen veel hinder verwachten.

Zaterdagochtend stond er al een zeer lange file voor de Nederlandse luchthaven Schiphol in Amsterdam. De Nederlandse politie controleert elke wagen die aankomt aan de luchthaven. Volgens de gemeente Haarlemmermeer houden de extra controles van de marechaussee verband met ‘een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven’. Dat signaal past ‘binnen het landelijke dreigingsbeeld’. Het zou dus gaan om een terreurdreiging.

 

 

De luchthaven blijft gewoon toegankelijk, maar de wachttijden lopen flink op, omdat elke wagen helemaal wordt doorzocht. Zaterdag hebben de reizigers geprobeerd het probleem te omzeilen door te voet naar de luchthaven te gaan. Ze liepen daarvoor op de snelweg. Taferelen die doen denken aan de hinder door de extra controles op de luchthaven van Zaventem.

In een korte mededeling op de website meldt de luchthaven dat ‘het nog niet duidelijk is tot wanneer deze maatregelen zullen duren’. ‘We adviseren reizigers en afhalers rekening te houden met een langere reistijd naar de luchthaven.’

In een mededeling heeft de woordvoerster van de marechaussee gezegd dat er zondag ook zeker extra controles zullen zijn. ‘Na overleg tussen de verschillende diensten is besloten niet af te schalen.’

In vakantietijd is het op Schiphol voortdurend druk, meldt de luchthaven op zijn website. Zo maakten gisteren, zaterdag, rond de 200.000 mensen gebruik van het vliegveld.