Gok Weiler liep bijna fout af voor Anderlecht
René Weiler startte zonder diepe spits, maar moest zijn plan na rust bijsturen. Foto: BELGA

Anderlecht is het nieuwe seizoen begonnen met een zege op Moeskroen: 1­–2. Coach René Weiler pakte uit met een gewaagde opstelling zonder echte spits maar die gok liep voor rust fout af. Acheampong en Sylla zorgden echter op drie minuten tijd in de tweede helft voor een zucht van opluchting bij het Anderlecht-bestuur.

Kersvers coach René Weiler pakte in zijn eerste competitiewedstrijd bij Anderlecht meteen uit met enkele verrassingen in de basis. De Zwitser startte met maar liefst vijf debutanten, koos voor een systeem zonder echte spits en zette Defour op de bank.

Kara, Doumbia en Acheampong kwamen in de ploeg in vergelijking met de wedstrijd tegen Rostov in de voorronde van de Champions League. ‘Ik heb vandaag gekozen om andere spelers te laten starten. Ze krijgen de kans te tonen wat ze kunnen’, zei Weiler voor de aftrap.

Te traag en inspiratieloos

Het systeem van Anderlecht was vorig seizoen in grote mate afgesteld op spits Okaka maar de Italiaan was geschorst en bovendien (voorlopig?) niet fit genoeg bevonden door Weiler. Zonder diepe spits moest Anderlecht dan ook zoeken naar andere oplossingen.

Dat verliep aanvankelijk zonder problemen: Anderlecht had de controle over de wedstrijd en zowel Hanni als Dendoncker waren meteen gevaarlijk met afstandsschoten. Ook Chipciu stelde Vagner op de proef met een volley maar de doelman bleef foutloos en was ook alert bij een schot van Hanni.

Na 26 minuten kwam de thuisploeg uit het niets op voorsprong. Markovic won op een diepe bal het sprintduel van N’Sakala en nam het leer heerlijk op de slof: Roef was kansloos en de 1-0 vloog hoog in doel.

Ook na die tegentreffer bleef Anderlecht wel de bal opeisen maar het spel verliep te traag en inspiratieloos om voor groot gevaar te kunnen zorgen. De Brusselaars kwamen zelfs nog goed weg toen scheidsrechter Lambrecht liet voortspelen nadat Dendoncker vol de voet van Markovic raakte binnen de zestien. Kara vuurde nog een streep af maar al met al was het spel te mager voor een titelkandidaat.

Dan toch met een echte spits

Anderlecht startte aanvankelijk de tweede helft met dezelfde elf maar na zeven minuten bracht Weiler met Sylla alsnog een echte spits in de ploeg. Moeskroen deed er echter alles aan om het tempo uit de wedstrijd te halen en naarmate de tijd vorderde sloop de twijfel in de Brusselse rangen.

Roef hield zijn ploeg echter recht bij een knal van Diedhiou en na de daarop volgende hoekschop kon de snelle Acheampong na 62 minuten op counter de 1-1 binnen trappen. Weiler bracht ook Defour in en drie minuten na de openingsgoal viel ook de 1-2. Via enkele snelle tikken van Chipciu, Tielemans en Hanni kwam de bal bij invaller Sylla, die simpel binnentikte.

Die twee snelle goals zorgden voor een boost van vertrouwen bij de bezoekers en deze keer kwam Moeskroen goed weg toen Simic slechts geel kreeg na een vuile fout op Chipciu. De vrije trap van Defour werd weggebokst door Vagner. Defour joeg zijn manschappen naar voren maar veel kansen leverde dat niet op. Ook Moeskroen gaf echter niet op en zo bleef het spannend tot de laatste minuut. Acheampong moest nog met krampen naar de kant voor Heylen maar de zege van Anderlecht kwam niet meer in gevaar.