REACTIES. Mollema blij met Baskisch hoedje, Van Avermaet tankt vertrouwen
Foto: twitter

Bauke Mollema heeft zaterdag met de Clasica San Sebastian zijn allereerste grote klassieker gewonnen. En daar was de Nederlander van Trek-Segafredo erg blij mee. “Ik heb hier altijd al op het podium willen staan”, klonk het.

Mollema toonde zich samen met Alejandro Valverde, Tony Gallopin en Joaquim Rodriguez de beste klimmer en ging er in de afdaling richting finish alleen vandoor. Achter de Nederlander werd naar elkaar gekeken en de vogel was gaan vliegen.

“Het is duidelijk dat ik goed uit de Tour ben gekomen”, doet Mollema zijn verhaal. “De laatste dagen van de Tour waren teleurstellend en dit was de ideale manier om terug te vechten. Ik ben erg blij met deze overwinning. Het is mijn eerste WorldTour-klassieker.”

Dat Mollema net in San Sebastian zijn eerste grote eendagswedstrijd wint, is niet verrassend. “Ik eindigde hier al een aantal keren in de top tien”, vertelt de 29-jarige Nederlander. “Het is één van mijn favoriete wedstrijden. Ik heb hier altijd al op het podium willen staan, met zo’n typisch Baskisch hoedje op mijn hoofd. Ik voelde me erg goed vandaag. Ook met het oog op de komende Olympische Spelen is dit een bemoedigende prestatie.”

Van Avermaet: "Goed voor het vertrouwen richting Olympische Spelen"

Met een vijfde plaats was Greg Van Avermaet de beste Belg.

"Het was een zware editie", vertelde de renner van BMC. "Door verschillende aanvallen werd de vroege vlucht snel gegrepen en wij stuurden De Marchi vooruit. Richting laatste klim werd ik perfect naar voren geloodst door Ben Hermans. Vanaf dan was het aan mij. Ik probeerde mijn eigen tempo aan te houden bergop en de echte klimmers zoals Mollema en Valverde moest ik laten gaan. Toch bereikte ik nog in een goede positie de top. In dat groepje kon ik nog naar een vijfde plaats spurten. Meer zat er niet in en ik ben dan ook blij met dit resultaat."

Over zijn vorm na de Tour is Van Avermaet best tevreden. "Het is altijd afwachten hoe je uit de Tour komt. Bovendien was het een drukke week met een aantal criteriums. Maar ik voel me nog steeds goed en deze wedstrijd was goed voor het vertrouwen richting de Olympische Spelen. Het is een lastig parkoers in Rio, maar ik maak een kans. Al moet de koerssituatie daar wel in mijn voordeel uitdraaien."