Bauke Mollema heeft de 36e Clasica San Sebastian (WorldTour) gewonnen. De Nederlander van Trek-Segafredo wam na 220,2 kilometer loodzware kilometers in het Baskenland solo aan, nadat hij was weggereden van een elitegroepje in de afdaling van de nieuwe slotklim, de Murgil Bidea. Mollema pakt zo meteen revanche voor de Tour de France, waar hij in het slot door het ijs zakte. Tony Gallopin en Alejandro Valverde vervolledigden het podium, Greg Van Avermaet strandde op de vijfde plaats.

157 renners verschenen in “Donostia” (de Baskische naam van San Sebastian) aan de start voor een rit van 220 kilometer. De eerste vlucht van de dag was meteen de goeie. Zes renners reden al snel meer dan zes minuten voorsprong bij elkaar. Onder hen geen Belgen: Moreno Moser (Cannondale), Przemyslaw Niemiec (Lampre) en Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data) waren de bekendste namen voorin.

Tegenaanval Van Avermaet gaat niet door

Voor eigen volk nam Movistar het meeste werk op zich maar ook Katusha liet enkele mannetjes aan de kop van het peloton sleuren. Op de Jaizkibel, een venijnige klim die tweemaal moest beklommen worden, legde Astana er duchtig de pees op en kregen we een interessante tegenaanval van tien renners.

Een attente Greg Van Avermaet (BMC) tekende present naast andere kleppers zoals ondermeer Zdenek Štybar (Etixx - Quick-Step), Michal Kwiatkowski (Team Sky) en Dario Cataldo (Astana). Iets te veel van het goede en Movistar zorgde er samen met Katusha dan ook voor dat zij opneiuw werden gegrepen. Die tussenversnelling betekende wel de doodsteek voor de vluchters, die uiteindelijk op zestig kilometer van de streep werden ingerekend.

Nieuwe slotklim meteen beslissend

Met de voorlaatste klim, de Alto Arkale, werd de finale ingeluid en steeg meteen ook de nervositeit. Cannondale hield er bergop een verschroeiend tempo op na, waardoor de groep al serieus werd uitgedund maar alle toppers volgden attent.

De slotklim was nieuw dit jaar. De Bordako Tontorra, waar Greg Van Avermaet vorig jaar ten val werd gebracht door een motor, was vervangen door de kortere, maar steilere Murgil Bidea: een klim van meer dan twee kilometer aan een gemiddeld percentage van 10,5 procent en pieken in de laatste honderden meters tot maar liefst 23 procent.

In de sprint tot aan de voet van de klim zat het spel meteen op de wagen: BMC en Orica-BikeExchange ?verschenen plots op kop maar Movistar liet zich niet zomaar wegdringen. Van de Belgen zaten vooral Van Avermaet en Tim Wellens (Lotto-Soudal) attent voorin.

Titelverdediger Adam Yates opende de debatten en aanvankelijk kon enkel Joaquim rodriguez mee met de witte trui van de Tour de France. “Purito” trok er nog voor de top alleen vandoor. Alejandro Valverde reed samen met Bauke Mollema echter het gat weer dicht. Tony Gallopin maakte het elitgroeopje compleet dat als eerste boven kwam.

Mollema in de afdaling

De top van de Murgil Bidea lag op acht kilometer van de streep, met na de afdaling nog drie spannende, vlakke kilometers. Mollema profiteerde van een aarzeling om in de afdaling er alleen vandoor te gaan. Hij pakte nooit veel meer dan tien seconden op de achtervolgers, maar dat bleek voldoende. De Nederlander hield stand en nam zo meteen revanche voor de Tour de France waar hij in de slotdagen van de tweede plaats naar de elfde plaats was getuimeld. Het is tevens de eerste zege van het seizoen voor de 29-jarige Nederlander. Het is zijn eerste klassieke zege en pas de tweede in een eendagskoers.

Tony Gallopin werd tweede en Alejandro Valverde derde, de Spanjaard stond zo voor de zesde keer op het podium. Joaquim Rodriguez werd in zijn laatste Clasica vierde en Greg Van Avermaet werd vijfde. Met Dries Devenyns (IAM Cycling) eindigde nog een tweede Belg in de top-10. Tim Wellens werd dertiende.

Vorig jaar greep Adam Yates tot zijn eigen verbazing de overwinning in San Sebastian nadat eerste achtervolger Van Avermaet op de slotklim werd omvergereden door een motor. Mollema is de vierde Nederlander op de erelijst, na Adrie van der Poel (1985), Gert-Jan Theunisse (1988) en Erik Dekker (2000).

Uitslag:

1. Bauke Mollema (Trek) in 5:31:00

2. Tony Gallopin (Lotto) +16

3. Alejandro Valverde (Movistar) + 16

4. Joaquim Rodríguez (Katusha) +22

5. Greg Van Avermaet (BMC) +34

6. Gianluca Brambilla (Etixx - Quick Step) +34

7. Simon Yates (Orica) +34

8. Tom-Jelte Slagter (Cannondale) +34

9. Nicolas Roche (Team Sky) +34

10. Dries Devenyns (IAM Cycling) +34

Palmares:

2006: Xavier Florencio (Spa)

2007: Leonardo Bertagnolli (Ita)

2008: Alejandro Valverde (Spa)

2009: Carlos Barredo (Spa)

2010: Luis Leon Sanchez (Spa)

2011: Philippe Gilbert (Bel)

2012: Luis Leon Sanchez (Spa)

2013: Tony Gallopin (Fra)

2014: Alejandro Valverde (Spa)

2015: Adam Yates (GBr)

2016: Bauke Mollema (Ned)