Italiaans schip brengt ook aan boord geboren baby mee
Beeld van een eerdere reddingsoperatie van het Italiaanse marineschip Bettica. Foto: EPA

Vrijdag werden opnieuw meer dan 3.400 vluchtelingen gered op de Middellandse Zee. Een van de schepen kreeg er onderweg nog een extra passagier bij: een baby die ’s nachts aan boord is geboren.

De militaire en humanitaire vaartuigen die vrijdag meer dan 3.400 vluchtelingen op de Middellandse Zee hebben gered, hebben zaterdag weer koers gezet naar Italië met een bijkomende passagier: een baby die in de nacht is geboren.

De Congolese ouders van de pasgeborene waren op zee gered door een vaartuig van de Ierse marine, maar werden naar de Bettica van de Italiaanse zeemacht overgebracht toen de moeder samentrekkingen begon te voelen.

De kleine Joy Aurora is geboren kort na 5 uur zaterdagochtend, in de medische eenheid van het vaartuig, waar deze zomer ook al twee baby’s het levenslicht zagen: François Manuel op 27 juni en Manuela op 5 juli, aldus de Italiaanse media.

Ook mysterieus lijk gevonden

De Entreprise, een schip van de Britse marine dat ingezet is in de Europese operatie tegen smokkelaars en vrijdag vluchtelingen op vier boten heeft gered, trof op zee dan weer een lichaam aan. Volgens de kustwacht stelt het lijk een mysterie en is er geen enkel verband met de reddingsoperaties.

De Bettica moet het kind en haar ouders naar Augusta brengen, in het oosten van Sicilië, terwijl de Entreprise verwacht wordt in Pozzalo, in het zuiden van het eiland.

Tijdens nieuwe reddingsoperaties voor de kust van Libië, zijn volgens de Italiaanse marine minstens 300 mensen gered. Dat is vernomen bij de verschillende kustwachten.

Al 71.000 vluchtelingen

De eerste zes maanden van dit jaar zijn er 70.930 migranten gearriveerd aan de Italiaanse kusten, evenveel als in dezelfde periode de voorbije twee jaar. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken begin juli meegedeeld.

In 2015 werden van januari tot juni 71.092 personen geregistreerd voor een totaal van 153.000 op het eind van het jaar. In 2014 waren dat er eind juni 66.074, maar wel 170.000 over heel het jaar.

De drastische daling van degenen die hun weg vervolgen naar het noorden van Europa weegt zwaar op het systeem van de Italiaanse opvangcentra: 29.000 asielzoekers ondergebracht begin 2014, 67.000 begin 2015, 106.000 begin 2016 en 132.000 op datum van 30 juni.