Artuur Peters heeft zich zaterdag op de derde dag van het WK kajak voor junioren en U23 in het Wit-Russiche Minsk tot wereldkampioen K1 1.000 meter (U23) gekroond.

Na twee WK-races was het al snel duidelijk dat de 19-jarige Neerpeltenaar één van de medaillekandidaten was en in de finale zette de olympiër de kroon op het werk.

Peters was in die WK-finale uiteraard niet aan zijn proefstuk toe. Bij de junioren pakte hij in 2013 al het goud in de K1 marathon. Een jaar later won hij als 17-jarige op het WK voor junioren de prestigieuze K1 1000m. Dit seizoen liet hij in de finale van de World Cup in Duisburg, die hij als tweede afsloot, regerende olympische en wereldkampioenen achter zich. Hij was dan ook op dit WK U23 zonder meer de favoriet en die rol nam hij van in de eerste meters in de A-finale ook op. Na amper 250m leidde Peters al voor de Ier Fitzsimmons, die hem eerder dit seizoen tijdens de finale van de olympische kwalificatierace nog vooraf ging. De Ier zou na 500m terugvallen naar een vierde plek. Peters sloeg eerst een aanval af van de Hongaar Laszlo Solt, wereldkampioen in de marathon, en uiteindelijk ook van de Wit-Rus Ihar Baicheuski. Peters overschreed de eindmeet met iets meer dan één seconde voorsprong en lijkt dus klaar voor de Olympische Spelen.

“We kwamen naar hier om zijn wedstrijdritme aan te scherpen en weigerden dit WK als een doel op zich te benaderen. Uiteraard is die titel leuk meegenomen, maar die zal nu niks wijzigen aan onze ultieme voorbereiding op die Spelen, noch aan onze ambitie. We hopen dat Artuur in Rio zijn beste wedstrijden uit zijn nog prille en veelbelovende loopbaan zal peddelen”, aldus een vlot relativerende coach Bob Maesen.

Nick Verduyct startte eerder in de B-finale van de K1 1000m voor junioren. De Neerpeltse clubgenoot van Peters sloot deze race op een zesde plaats af, wat een eervolle vijftiende plaats op 34 deelnemers betekent.