Burgers verlaten Aleppo dankzij humanitaire corridors
Aleppo ligt in puin Foto: AFP

Tientallen families hebben zaterdag de fel bevochten stad Aleppo verlaten langs corridors die de Russische soldaten hebben opgezet, zo meldt het Syrische staatspersbureau Sana.

Het belegerde Aleppo is al enkele dagen het toneel van verwoede gevechten tussen rebellen en het regeringsleger. Het Syrische leger had eerder deze week de laatste toeleveringsroutes van de rebellen naar Oost-Aleppo afgesneden, maar daardoor kwamen ook naar schatting 275.000 burgers vast te zitten in de oostelijke districten van de stad.

Daarom werd donderdag op bevel van de Russische president Vladimir Poetin een grootscheepse humanitaire operatie opgezet. De burgers kunnen Aleppo verlaten via corridors die werden opgezet vanuit het oostelijke gedeelte van de stad. Daarna worden ze opgehaald door bussen die hen naar tijdelijke opvangplaatsen brengen, waar ze voedsel en medische hulp krijgen. Tientallen families hebben zaterdag gebruikgemaakt van die redding.

Er werd ook een corridor ingelegd waar militanten de wapens kunnen neerleggen, en ook die werd al door enkele rebellen gebruikt, zo meldt Sana. De Syrische president Bashar al-Assad heeft beloofd hen amnestie te bieden.