Gemeentebestuur viert Lucien Van Impe 40 jaar na zijn Tourzege
Foto: carlo coppejans

In Erpe-Mere wordt dit weekend oud-wielrenner Lucien Van Impe gevierd. 40 jaar na zijn Tourwinst organiseerde het gemeentebestuur een tweedaags evenement. Ook heel wat oud-collega’s van hem, zoals Roger De Vlaeminck en Raymond Poulidor, kwamen zaterdag afgezakt naar Erpe-Mere.

De huldiging zaterdag begon met een druk bijgewoonde academische zitting. Burgemeester Hugo De Waele dankte Van Impe, omdat hij Mere en later Erpe-Mere op de kaart had gezet. “Hij is voor onze gemeente een ambassadeur in binnen- en buitenland.” Maar ondanks zijn vele overwinningen, waaronder de befaamde Tourzege in 1976, bleef hij volgens De Waele, een man van het volk. “Je, bent een gewone jongen - die altijd aanspreekbaar is - gebleven. Door je eenvoud, ben je nog altijd graag gezien.”

De schepen van Sport, Antoine Slagmulder, noemde hem klein van gestalte, maar groot in zijn daden. “Hij staat in het rijtje van de Beer van Bern, de Adelaar van Toledo en de Kannibaal. Maar was hij niet zo klein, we spraken niet van De Kleine van Mere, maar van de Beer van Meer.”

Op de zitting waren ook tal van oud-collega’s zoals onder meer Raymond Poulidor, Roger De Vlaeminck, Willy Teirlinck, René Dillen, Frans Melckenbeeck en zijn vroegere luitenant, Hubert Arbes, die was overgevlogen van Lourdes.

Lucien Van Impe was opgetogen. “Toen men zei dat ik ging verschieten, dacht ik dat dat niet kon, maar ik moet zeggen dat ik toch een beetje verrast ben.” Zaterdagavond wordt een monument onthuld van kunstenares Veerle De Vuyst dat een fietsende Lucien Van Impe voorstelt. “Ik ben toch echt curieus naar dat monument”, liet Van Impe zich nog ontvallen.