Kennis van dader gijzeling Franse kerk voor aanslag opgepakt in Genève
Een beeld van Abdel-Malik Nabil Petitjean en Adel Kermiche, de twee mannen die vorige dinsdag de aanwezigen van een kerk in Frankrijk gegijzeld hielden. Foto: REUTERS

Een zeventienjarige jongen die geprobeerd had om naar Syrië te reizen met een van de twee gijzelnemers in een Franse kerk, werd enkele dagen voordien opgepakt in Genève bij een nieuwe poging om in Syrië te raken. Dat zegt een bron dicht bij het onderzoek.

De jongeman probeerde op 12 juli naar Syrië af te reizen, nadat hij in 2015 dat ook al eens geprobeerd had samen met Adel Kermiche, een van de twee gijzelnemers die de Franse priester in Saint-Etienne-du-Rouvray de keel oversneed.

De jongeman werd tegengehouden in Genève en opnieuw naar Frankrijk gebracht. Daar is hij in verdenking gesteld van banden te hebben met misdadigers in het kader van terrorisme en zit hij sindsdien in voorlopige hechtenis.

Op dit moment lijkt het erop dat er geen enkel verband bestaat tussen de jongeman en de aanslag, aldus nog de bron.

Nog zaterdag werd een zestienjarige jongen vrijgelaten in het onderzoek naar de gijzeling van afgelopen woensdag waarbij de priester en de twee daders het leven lieten. Hoewel er jihadistisch propagandamateriaal werd gevonden bij de jongeman, zijn er voorlopig geen aanwijzingen, dat hij effectief betrokken was bij de aanslag.

Twee anderen, onder wie een neef van een van de daders en een Syrische vluchteling, zitten wel nog steeds vast, zegt het parket van Parijs.