Venezolaanse zoodieren verhongeren door voedseltekort
De leeuwen krijgen fruit in plaats van vlees Foto: REUTERS

Venezuela kampt met een nijpend voedseltekort en dat heeft ook zijn weerslag op de dieren in gevangenschap. In de zoo van hoofdstad Caracas zijn de laatste zes maanden al zo’n vijftig dieren een hongerdood gestorven.

De economische crisis die het Zuid-Amerikaanse land gijzelt, zorgt al geruime tijd voor een groot tekort aan basisvoorzieningen, inclusief voedsel. Honden, katten en duiven zijn niet veilig voor hongerige Venezolanen. En ook dieren in gevangenschap zijn niet beter af: ofwel worden ze noodgedwongen op een strikt dieet gezet, ofwel soms zelf voedsel geweigerd.

In het Parque Zoológico Caricuao in hoofdstad Caracas zijn daardoor het laatste half jaar al zo’n vijftig dieren gestorven, waaronder stekelvarkens, konijnen, vogels en tapirs. Leeuwen en tijgers worden er mango en pompoen gevoederd in plaats van vlees, en ook olifanten krijgen fruit voorgeschoteld in plaats van hooi.

Ook elders in het land ziet het er voor veel dieren in gevangenschap niet goed uit. In een dierenpark in Paraguana, in het noordwesten van het land, zijn in mei ook drie dieren gestorven. De beren die er leven, krijgen momenteel enkel de helft van de zestien kilogram voedsel die ze anders dagelijks consumeren.