Een van de broers aangehouden voor poging tot terroristische moord
Foto: photonews
Bij een grootschalige antiterreuractie in Wallonië is in de nacht van vrijdag op zaterdag een tiental personen opgepakt. Het gaat onder meer om twee broers die een aanslag op Belgisch grondgebied zouden hebben gepland. Een van de twee is ondertussen weer vrijgelaten.

De speurders voerden in totaal acht huiszoekingen uit, zeven in Bergen en één in Luik. Een tiental personen werd opgepakt, twee van hen - de broers H. - werden meegenomen voor verhoor. Ze worden ervan verdacht een aanslag te hebben gepland, 'ergens in België'.

De 33-jarige Nourredine, bij het gerecht gekend voor kleine criminele feiten, zou logistieke steun hebben verleend aan Islamitische Staat (IS) en Syriëstrijders geholpen hebben bij hun vertrek, meldt VRT. De speurders hebben hem vrijdag opgepakt in Luik nadat bleek dat hij op zoek was naar wapens. Zijn broer werd later in Bergen opgepakt en meegenomen voor verhoor. Geen van beiden staat op de lijst van antiterreurdienst Ocad.

De twee zijn zaterdagnamiddag voor de onderzoeksrechter verschenen. Die heeft beslist om Nourredine H. aan te houden. Hij wordt beschuldigd van poging tot terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Zijn broer is zonder inverdenkingstelling vrijgelaten.

Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen bij de huiszoekingen. Enkele computers werden in beslag genomen. Er zou geen link zijn met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en Brussel.

Het terreurniveau in ons land blijft op 3, het op een na hoogste niveau. Dat heeft het Ocad, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, bevestigd aan VTM. De opgepakte mannen stonden ook niet op de lijst met terreurverdachten, zegt het Ocad.