Russische zwemmer testte positief op meldonium
Foto: AP

De Russische zwemmer Nikita Lobintsev heeft bij een antidopingcontrole in juni positief getest op meldonium. Dat heeft het Amerikaans antidopingagentschap USADA bevestigd. Lobintsev is een van de zeven Russische zwemmers die door de Internationale Zwemfederatie FINA geweerd zijn van deelname aan de komende Olympische Spelen in Rio.

Lobintsev, goed voor brons op de 100 meter vrij op de Spelen van 2012, wordt echter niet geschorst door het USADA, het agentschap volgt het advies van het WADA over meldoniumgebruik. In de urine van de zwemmer werd er immers slechts een minieme hoeveelheid meldonium teruggevonden, volgens Lobintsev zelf nam hij het middel tussen zijn negentiende tot oktober 2015 ongeveer één keer per jaar op aanraden van de Russische teamarts.

De positieve controle dateert van 16 juni 2016, Lobintsev maakte toen deel uit van het zwemteam van de University of Southern California (USC) en werd na een training gecontroleerd door het USADA. Dat schorst hem dus niet, de USC heeft intussen wel laten weten dat Lobintsev en zijn landgenoot Vladimir Morozov geen deel meer uitmaken van het team.

De namen van Lobintsev en Vladimir Morozov doken op in het onlangs gepubliceerde McLaren-rapport en daardoor mogen zij een kruis maken over hun ambities voor de Spelen.