Wat vertelt de oliemarkt
Foto: AFP

Soms ligt het goud op straat. In dit geval zwart goud. Na een halvering in de maanden rond de jaarwisseling kwam er een remonte die de helft van het verlies terug wist goed te maken.

Voor wie op de bodem instapte natuurlijk wel een winst van vijftig procent. Maar bodems vallen niet te voorspellen. Wie ze probeert te mikken probeert vaak een vallend mes op te vangen. Anders gezegd, wie aan de laagste prijs kon kopen of aan de hoogste kon verkopen heeft waarschijnlijk geluk gehad. Wie het herhaaldelijk kan, is iets op het spoor.

Wat vertelt de oliemarkt

Kijk even naar de grafiek hierboven. We zien dat olie nog een daling van vijftien procent zou kunnen meemaken vanaf de huidige koers. Maar dan zitten we al op het allerlaagste punt van het afgelopen jaar. In contrast met aandelen weten we van grondstoffen dat ze niet waardeloos kunnen worden. Wat dus zorgt voor een zekere veiligheidsmarge.

Het bovenste grafiekje toont het koersverloop gemeten aan de hand van een ETF. Een op de beurs verhandeld product dat voor zijn prijs meerijdt op die van olie. Er zijn er tal van anderen, maar we halen er dezelfde informatie uit.

De grafiek eronder toont een relatieve waardering van olie die op het allerlaagste peil staat. Dit komt zeer zelden voor en wordt veelal gevolgd door een (soms flinke) heropleving van de koersen, zoals te zien is over het voorbije jaar.

Daar nog eens onder zie je de interesse van kleine spelers (blauwe lijn) en die van institutionele handelaars (rode lijn). Zoals bij veel grondstoffen het geval zijn het vooral de groten die daar bepalend zijn voor het koersverloop. Het is namelijk de rode lijn die qua vorm het meest lijkt op het koersgedrag erboven.

Helemaal onderaan zie je het aantal ‘speciale’ dagen van de laatste twintig. We noemen ze speciaal omdat tijdens die dagen de koers hevig lager ging maar toch afsloot in de bovenste 25 procent van z’n bereik. Het is een indicatie van het feit dat te midden al het dalend geweld, er partijen zijn die hun inkopen doen. Op het laagste punt in de eerste helft van februari is te zien dat het aantal dergelijke dagen zich aan het ophopen was terwijl de koers ondertussen al zijwaarts bewoog. Een natte droom voor elke belegger op zoek naar een hoog potentieel met weinig risico. Dat potentieel vertaalde zich in de slechts vijf maanden erop in een rendement van dik vijftig procent.

Momenteel zijn we weer op een punt gekomen waar de sterren op een lijn lijken te staan. Sterk dalende koersen en tekenen dat we relatief zeer goedkoop zitten en dat er onder het oppervlak al koopdruk is.

Hoe speel je hierop in?

Concreet. Dat de signalen er zijn hoeft nog geen reden te zijn om in paniek op de kar te willen springen. Een geijkte aanpak is bijvoorbeeld een eerste aankooporder te boven de huidige dagrecords. Boven de $10 lijkt ons een eerste aankoop te overwegen. De figuurlijke teen in het water. Je kunt er mee rekening houden dat het nog wat lager kan. Maar wellicht gebeurt dit dan zeer snel, zonder dat onze aankooplimiet wordt geraakt. Gaan we lager, dan verlagen we de aankooplimiet telkens mee tot boven de hoogste koersen van elke dag (of elke paar dagen als je wat meer afstand wil houden). Er komt een moment waarop we eigenaar zijn van oliegerelateerde aandelen. Die zullen ons dan geen windeieren leggen in de nabije toekomst.

We blijven het tot vervelens toe herhalen. Op de beurs bestaan geen slechte tijden. Alleen een slechte voorbereiding. Voorspellen wat zal gebeuren laten we aan anderen over. We proberen te weten waar we zitten en hebben oog voor waar we naar toe kunnen. Meer hoef je niet te beheersen om als belegger succesvol te zijn.