Zwaar tekort aan speurders door terreur
Foto: Photo News

Door de stortvloed aan terrorismedossiers is het alle hens aan dek bij de politie en zijn er veel minder speurders om andere onderzoeken te voeren. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), waarover De Tijd bericht.

Bij de federale gerechtelijke politie van Brussel gaapt er al een tekort van 50 procent bij afdelingen die andere vormen van criminaliteit moeten onderzoeken. In Antwerpen is er een tekort van ongeveer 30 procent en in Luik, Charleroi en Gent schommelt het tekort tussen 20 en 10 procent.

'In de provincies hebben we de oorspronkelijke capaciteit voor terrorisme al verdubbeld. De helft van de terrorismedossiers wordt behandeld buiten de gespecialiseerde onderzoeksafdeling in Brussel', verklaarde Jambon in een parlementair antwoord aan PS-Kamerlid Nawal Ben Hamou.

Maar het vergt nu eenmaal tijd om terrorismeafdelingen te versterken. Het is wachten op vacatures, selecties, benoemingen. 'In afwachting hebben de gerechtelijke directeurs de keuze gekregen om hun terrorismeafdeling te versterken met speurders uit andere afdelingen of om terrorismedossiers toe te vertrouwen aan andere afdelingen.'

En ook het federaal parket, dat alle terreuronderzoeken leidt, kan sinds enkele maanden nog amper andere dan terrorismedossiers behandelen, vooral aan Franstalige zijde, aldus federaal procureur Frédéric Van Leeuw.