Erdogan trekt rechtszaken over beledigingen in, maar enkel in Turkije
Premier Erdogan. Foto: REUTERS

De aanklachten tegen het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan die in Duitsland lopen, zijn nog steeds van kracht, zegt Ralf Höcker, de advocaat van Erdogan, zaterdag. Erdogan had vrijdagavond gezegd dat hij alle aanklachten 'in verband met de respectloze beledigingen die tegen mij werden geuit', gaat laten vallen. 'Dit geldt enkel voor Turkije, in Duitsland verandert er niets.'

Erdogan kondigde vrijdagavond aan dat hij zijn goede wil zal laten zien, en eenmalig alle rechtszaken voor beledigingen tegen zijn persoon intrekt. Deze eenmalige geste, naar eigen zeggen ingegeven door gevoelens van eenheid na de mislukte staatsgreep, gelden evenwel niet voor klachten buiten Turkije, verduidelijkt zijn advocaat zaterdag.

In Duitsland loopt er onder andere zo'n klacht tegen de televisiepresentator Jan Böhmermann. Die had in maart tijdens zijn satirische programma Neo Magazin Royale in een gedicht de Turkse president onder meer afgeschilderd als een geitenneuker. Erdogan diende daarop een klacht in tegen Böhmermann wegens majesteitsschennis. Bondskanselier Angela Merkel gaf haar toelating voor deze strafprocedure.

Nog zei Erdogan vrijdag dat het Westen veel te weinig solidariteit toont met de Turkse regering na de mislukte staatsgreep. Dat zei Erdogan in een toespraak. De landen die zich meer zorgen maken over de verraders dan over de Turkse democratie, kunnen geen vrienden zijn van Turkije, meent hij.