Europese banken nog verre van kerngezond
Foto: BELGAIMAGE

Het Italiaanse ­Banca Monte dei Paschi, het Oostenrijkse Raiffeisen, het Spaanse Banco Popular en twee Ierse banken zijn in financiële zin de zwakste van Europa. Dat bleek uit de stresstest van de European Banking Authority (EBA). De Belgische banken deden het daarin wel goed.

Uit de test bleek dat de Europese bankensector nog verre van stabiel is. ‘We erkennen dat er al heel wat extra kapitaal is opgehaald, maar we kunnen de sector zeker nog niet kerngezond noemen’, zei EBA-voorzitter Andrea Enria.

In de stresstest werd nagegaan hoe sterk de financiële structuur van 51 Europese banken is, door te analyseren hoeveel kapitaal er overblijft bij allerhande ramp­scenario’s, zoals een zware economische crisis die drie jaar duurt, een sterk stijgende rente of een grote boete. In het zwaarste ­scenario kwam het kapitaal van Monte dei Paschi onder nul uit.

De twee Belgische banken die werden getest, KBC en Belfius, bleken behoorlijk stevig op hun benen te staan. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) toont dat aan dat het doorgedreven herstructureringsbeleid zijn vruchten heeft afgeworpen. ‘Zowel de winstgevendheid als de financiële stabiliteit van beide banken oogt sterk. Dat is goed nieuws voor de economie als geheel’, aldus de minister.

Van Overtveldt vindt wel dat een aangescherpte waakzaamheid geboden blijft. ‘Voor het geheel van de Europese banksector blijkt uit de resultaten duidelijk dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is.’