Deze factoren laten de waarde van uw huis stijgen (of dalen)

tekst Dries De Smet, infografiek Tom Sonck

Hoeveel wil een koper extra betalen voor een huis met een haardvuur? Of een wijnkelder? Of een extra badkamer? Geen koper of verkoper die zich die vraag stelt.

Maar dankzij een uitgebreide analyse van ruim 20.000 woningen die door Era Belgium verkocht werden, kan Roel Helgers (KU Leuven) die vragen beantwoorden. Zo hebt u pech wanneer u dichtbij een landingsbaan woont, maar loont het om in een 'dreef' te gaan wonen. Een overzicht.

Voor abonnees

Waar stijgen de woningprijzen het eerst? Loont het wel om te onderhandelen bij de bank? En maakt de lage rente huizen echt betaalbaarder?
Dit zeggen de experts >

 

Hoeveel wil een koper extra betalen voor een huis met een haardvuur? Of een wijnkelder? Of een extra badkamer? Geen koper of verkoper die zich die vraag stelt.

Maar dankzij een uitgebreide analyse van ruim 20.000 woningen die door Era Belgium verkocht werden, kan Roel Helgers (KU Leuven) die vragen beantwoorden. Een overzicht.

Twintig factoren die de waarde van uw huis doen stijgen (en dalen)

 

Avondzon: +2,2%

Een woning met avondzon – een perceel dat zuid-west tot west georiënteerd is – is gemiddeld 2,2 procent duurder dan een woning met middagzon. Andere windrichtingen hebben weinig invloed op de prijs.

 

 

Dichtbij een landingsbaan: -35,5% 

Woon je in het verlengde van een start- of landingsbaan, waar de geluidshinder meer dan 70 decibel bedraagt, dan is het huis gemiddeld 35,5 procent minder waard dan in een regio waar de hinder minder dan 55 decibel bedraagt.

 

 

Wonen in een dreef: +6,2%

Als de straatnaam eindigt op -dreef, is de woning 6,2 procent duurder dan eenzelfde woning in een ‘straat’. Huizen op steenwegen zijn het goedkoopst.

 

 

Dichtbij een shopping center: +6,2%

Eenzelfde huis dat vlakbij een shopping center ligt, is 6,2 procent duurder dan een huis dat 10 kilometer verder weg ligt. Vlak naast een cultureel centrum wonen, levert een meerwaarde van 4,8 procent op.

 

 

Dichtbij een bushalte

Dicht bij een bushalte wonen, heeft géén effect op de prijs. En dicht bij een station wonen, beïnvloedt de prijs zelfs negatief – al is het effect klein.

 

 

Een open bebouwing: +8,5%

Een viergevelwoning is 8,5 procent meer waard dan een tweegevelwoning. Een halfopen bebouwing is 2,8 procent duurder.

 

 

Een oude woning: -16% 

Hoe ouder de woning, hoe minder de woning waard is. Per jaar daalt de waarde met 0,4 procentpunt, maar het effect neemt wel af naarmate een woning ouder wordt.  Een woning van 40 jaar is gemiddeld 16 procent minder waard dan een nieuwe woning.

 

 

Een extra slaapkamer: +4%

Een extra slaapkamer maakt een woning ongeveer 4 procent duurder. Een derde slaapkamer geeft de grootste extra waarde. Eenzelfde huis met drie slaapkamers is 6,9 procent duurder dan een huis met twee.

 

 

Kleiner dan huizen in de buurt: +3,6%

Een woning die naast woning ligt die gemiddeld 10 procent groter zijn, is 3,6 procent meer waard dan eenzelfde woning die naast woningen van gelijke grote ligt.

 

 

Een langere oprit: +10%

Per meter dat een huis verder van de straat ligt, stijgt de prijs met 0,2 procentpunt. Een woning die 50 meter van de straat ligt, is dus gemiddeld 10 procent duurder dan eenzelfde woning vlak aan de straat.

 

 

Een vierkant perceel: +2,8%

Een perceel van 25 op 25 meter heeft dezelfde oppervlakte als een van 50 op 12,5 meter. Maar het vierkante perceel is gemiddeld 2,8 procent duurder. Een mogelijke verklaring is dat er meer nuttige tuin is. Hoe verder de tuin van het huis ligt, hoe minder die gewaardeerd wordt.

 

 

Gas i.p.v. elektriciteit: +3,1%

 

 

Een wijnkelder: +8,5% 

 

 

Centrale verwarming: +7,3%

 

 

Een garage: +5,2%

 

 

Een alarm: +4,9%

 

 

Een zwembad: +2,1%

 

 

Een tweede badkamer: +3,9%

 

 

Een terras: +3%

 

 

Dubbele beglazing: +6,3%